Україна прагне жити у вільному, незалежному та демократичному суспільстві, тому вона високо цінує дружню підтримку і солідарність у досягненні своєї мети з боку світового співтовариства, зокрема, Словацької Республіки. Про це заявив заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський під час зустрічі з Державним секретарем Міністерства закордонних та європейських справ Словацької Республіки Петером Буріаном (на знімку зліва направо). Участь у зустрічі також взяв Надзвичайний та Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Ю. Савічек.

Р. Кошулинський підкреслив особливу актуальність цієї підтримки з огляду на те, що Росія не лише анексувала Крим, а й продовжує дестабілізувати ситуацію в Україні, насаджуючи та роздмухуючи сепаратистські настрої, зокрема, у східних та південних областях, використовуючи, серед іншого, інформаційну агресію. Утім, за словами заступника глави парламенту, офіційний Київ намагається знайти цивілізаційний шлях розв’язання україно-російської кризи у дипломатичному річищі, а не шляхом військових дій.

Заступник глави парламенту висловив сподівання, що україно-словацькі подальші взаємини, зокрема, в гуманітарній та економічній царинах, розширюватимуться з огляду на те, що цивілізаційні та культурні зв’язки є вже достатньо міцними.

«Найкраща дипломатія — це народна дипломатія. Всі розуміють, що найкращі дипломати — це, перш за все, молодь, люди мистецтва. Вони найкраще за все спілкуються між собою», — наголосив Р. Кошулинський. На його думку, «перш за все треба надати змогу молодим людям спілкуватися між собою безперешкодно або мінімізувати бюрократію щодо отримання віз молоді, представникам журналістських кіл, мистецтва, спорту, які б могли максимально швидко та комфортно між собою зустрічатися і обмінюватися досвідом».

За словами політика, розуміння цього в Україні є. «Сьогодні в Україні вже не проблема з біометричними паспортами, є можливість їх виробляти. Ми на шляху вирішення цього питання», — сказав Р. Кошулинський. У цьому контексті заступник Голови Верховної Ради України поінформував співрозмовників, що цього тижня український парламент планує розглядати питання щодо подальшої лібералізації візового режиму з країнами Європейського Союзу. «Ми говоримо не тільки про біометричний паспорт, ми говоримо про антикорупційне законодавство, яке також іде в пакеті лібералізації візового режиму», — зауважив він.

У рамках перемовин сторони обговорили хід президентської кампанії, що триває в Україні. 

Р. Кошулинський констатував, що «Україна сьогодні будує нову суспільну модель держави, нові взаємини між громадянином і державою і водночас захищає ще не збудовану країну».

Торкаючись міжпарламентської складової україно-словацьких взаємин, сторони висловили сподівання на подальший обмін парламентськими делегаціями.

Обговорюючи питання торговельно-економічного співробітництва, співрозмовники були одностайні в необхідності поліпшення інвестиційного клімату в Україні, для чого, зокрема, має працювати правова та безпекова системи для інвесторів. Сторони також висловилися за важливість активізації прикордонної співпраці.

Своєю чергою, Державний секретар Міністерства закордонних та європейських справ Словацької Республіки П. Буріан висловив сподівання у проведенні в Україні демократичних виборів і реалізації необхідних реформ, для чого суспільство має бути єдиним і консолідованим. «Словацька Республіка готова підтримати просування України на шляху до Європейського Союзу, оскільки це вибір українського народу», — констатував П. Буріан.

Дослівно

Заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський: 

«Для України сьогодні — складний час, тому кожне дружнє плече наших сусідів ми завжди вітаємо. Ми завдячуємо офіційній Братиславі за ті кроки на підтримку України, які Словаччина робить на міжнародному рівні».

 Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.