Івано-Франківськ відзначив 352-гу річницю надання колишньому Станиславову Магдебурзького права. Саме відзначив, а не відсвяткував. На цьому наголосив, вітаючи мешканців та гостей обласного центру Прикарпаття, міський голова Віктор Анушкевичус. День рідного міста, за його словами, збігся із «тривожними для України часами, гинуть люди...» Якраз 10 травня минуло дев’ять днів з часу трагедії в Одесі, до того ж надійшла звістка з Маріуполя, що там загинув 21-річний мешканець області, тому більшість розважальних заходів було відмінено.

Відкриття урочистостей розпочалось із вшанування пам’яті загиблих хвилиною мовчання та спільним молебнем до Пресвятої Богородиці за Івано-Франківськ та єдність України.

З нагоди Дня міста в Івано-Франківську також відбулися три традиційні фестивалі — міжнародний «Свято ковалів», майстрів народної творчості «Прикарпатський вернісаж» та кулінарної спадщини «Смак Українських Карпат». Проте офіційних делегацій міст-побратимів з інших областей та країн цього року вперше не запрошували, але міський голова Донецька Олександр Лук’янченко надіслав іванофранківцям вітальну телеграму, яку присутнім зачитав градоначальник. А ще Віктор Анушкевичус вручив переможцям традиційну премію імені Івана Франка та пригостив усіх величезним тортом, який щорічно випікається до свята.

Ковалі усіх країн — гуртуйтеся!

Свято вогню та металу відбулося на Прикарпатті уже 12-й раз. Щорічно на нього з’їжджалося до 200 учасників із різних куточків світу. Нинішній фестиваль був не таким велелюдним, але не менш представницьким. До участі зголосилися майстри з Естонії, Росії, Білорусі, Нідерландів, Франції, Туреччини та Італії. Вперше не приїхали ковалі з Криму, зате дебютували представники з Нікополя, Первомайська, Одеси, Сум та Черкас. Усіх і втішили, і підбадьорили представники Росії. Коваль із Санкт-Петербурга Ігор Андрюхін повідомив журналістам, що їм «у цей важкий час відносин між нашими країнами, дуже важливо було сюди приїхати і продемонструвати великий крок дружби між нашими народами», а ще попросив «не плутати росіян з керівництвом їхньої країни» і повідомив, що їхня ковальська команда підтримує рух проти війни з Україною. Його колега та співгромадянин Юрій Саркісян, у свою чергу, провів для студентів місцевих мистецьких навчальних закладів показовий майстер-клас.

До слова, тільки два українські міста — Івано-Франківськ та Донецьк — є членами Європейської асоціації ковальських міст. Та з Донбасу приїхав, як і в попередні роки, лише Сергій Каспрук. Красень із справжніми козацькими вусами та оселедцем на голові просто сів у потяг і приїхав майже голіруч, бо з ковальським знаряддям його не пропустили через блокпости.

Метал кувався та гартувався на площі Бастіон упродовж трьох днів. За цей час усі охочі переглянули ярмарок кованих речей, виставку студентських робіт «Ковальське сузір’я» і міжнародну експозицію «Орнаментальне ковальство». Та основна мета цих фестин — виготовлення спільної композиції, яку щороку ковалі дарують місту. Івано-Франківськ уже прикрашають «Великоднє сонце», «Ковальська фоторамка», «Тріумфальна арка», «Дерево щастя» та інші. Нині до них приєдналась ще одна — із символічною назвою «Єднання». Ковалі виготовили великі скоби, які показово з’єднали велику колону у вигляді хреста, вони символізують чотири сторони світу.

Свято для гурманів та модниць

Але й це ще не все. За крок від ковальських фестин, на площі Шептицького, гомонів «Прикарпатський вернісаж» — така собі декоративно-прикладна торговиця, на якій народні умільці демонстрували та продавали свої вироби. Що тут скажеш — справжнє свято для очей та гаманців. Прилавки буквально вгиналися від ексклюзивного краму: різноманітні вишиванки, дерев’яні, скляні, солом’яні та металеві вироби, мед, бринза, вина, бублики, прикраси. Словом, можна було вбратися з ніг до голови, купити потрібне начиння для дому і при цьому не залишитись голодним. 

Інше свято для гурманів відбулось на площі перед міською Ратушею, де народ частувався стравами давньої галицької кухні. Фестиваль «Кулінарна спадщина» влаштували представники торгової марки «Смак українських Карпат». У рамках фестивалю 14 виробників із Карпатського регіону (Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької і Закарпатської областей) пропонували натуральну екологічну продукцію: вироби бджільництва, різні види сирів, соки, трав’яні чаї, натуральні олії та багато іншого.

Кульмінацією свята була дегустація традиційних страв автентичної карпатської кухні, зварених у величезних казанах на відкритому вогні. Голова громадської спілки «Смак українських Карпат» Михайло Стовп’юк розповів, що вони об’єднали індивідуальні господарства і малих приватних виробників у чотирьох західних областях, які займаються вирощуванням, переробкою та виготовленням органічної і природної продукції в українських Карпатах. Саме на запах цих смаколиків сходилися гості на кулінарне свято. Ніде правди діти, що екологічна продукція є дещо дорожчою за звичайну промислову, зате відвідувачі фестивалю мали змогу покуштувати справжній гуцульський борщ, ребра із «фасулями», куліш та узвар абсолютно безплатно. 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

«Хрест єднання» — цьогорічний подарунок місту від учасників фестивалю ковалів.

Музики запрошували на «Прикарпатський вернісаж».

280 літрів гуцульського борщу від Юрія Дорожівського на ІІ Міжнародному фестивалі «Кулінарна спадщина. Смак українських Карпат».