Якими мають бути мета нової урядової команди та перші кроки нового Кабінету Міністрів? Яким буде майбутнє уряду у світлі політичної реформи? Ці запитання «ГУ» адресував тим, кого називають серед імовірних кандидатів на посаду Прем’єр-міністра України.
Говорить народний депутат України Віктор ПИНЗЕНИК:
— Головне, щоб новий уряд було сформовано не як спосіб задоволення чиїхось амбіцій під час розподілу посад, а як інструмент для реалізації політичної програми Президента України Віктора Ющенка. Тобто Кабінет Міністрів має бути сформовано так, щоб усі урядовці працювали на єдину лінію в єдиному напрямі для досягнення тих цілей, які підтримали громадяни України на президентських виборах. Головними є не квоти, а мета, програма дій.
Основна мета уряду, яку вже забули в Україні, — дбати про добробут людей. Найважливіші завдання влади, які мають бути реалізовані: розв’язання соціальних проблем, поліпшення рівня життя всіх верств населення. Це необхідно не просто задекларувати, а зафіксувати чіткими орієнтирами на весь термін повноважень уряду. А працювати цей уряд має доти, доки не завершаться парламентські вибори, стануть чинними зміни до Конституції, тобто 2005-й і першу половину 2006 року.
Першим кроком нового Кабінету Міністрів, на мій погляд, має бути перегляд держбюджету-2005. Бо до цьогорічного бюджету закладено грубу економічну помилку: він не лише не гарантує якогось прогресу, а й створює серйозні проблеми з виплатами доплат до пенсій. Бюджет заклав зниження реальної зарплати всім працівникам бюджетної сфери. Принципове питання в тому, щоб усунути перекіс у зарплатах і пенсіях. Адже зарплати підняли на 27 відсотків, а пенсії — на 70, і пенсіонери залишилися сьогодні без джерел виплати пенсії. До бюджету має бути закладено зовсім іншу норму — підняття мінімальної зарплати і середніх зарплат у бюджетній сфері, що гарантувало б надійні надходження до Пенсійного фонду.