Заява парламентської фракції Соціалістичної партії України


Президентська виборча кампанія в Україні, заздалегідь оголошена правлячим режимом брудною, виявила тенденції, які становлять національну небезпеку для держави. Політтехнологи провладного виборчого блоку і деяких інших політичних сил, зокрема запрошені з-за кордону, витягли зі смітника історії і підняли на щит як опудала залякування й маніпулювання свідомістю мас такі ідеологічні раритети тоталітарної епохи, як загроза фашизму і махрового націоналізму. При тому, що реальної загрози цих явищ в Україні немає, адепти кланово-олігархічного режиму ліпили ці ярлики до всіх демократичних сил і до опозиції взагалі. Все це вкладалося у практику розколу суспільства і політичних сил, яку режим використовує протягом свого правління.

На жаль, і деякі ліві сили, зокрема комуністи, послуговувались цим ветхим, зданим в архів історії арсеналом ідеологічних кліше. Дійшло до того, що навіть Соціалістичну партію звинувачують у приналежності до ворожих народові сил. Це відвертий наклеп на найбільш послідовний загін опозиції, який сповідує ідеї соціальної справедливості, реального інтернаціоналізму й патріотизму, відстоює добросусідські стосунки з Росією, займає державницьку позицію і не заплямував себе зв’язками з режимом корупціонерів та олігархів. Влада, комуністи та деякі маргінальні політичні структури, підпорядковані їм засоби масової інформації поширювали відверту брехню про «зрадництво соціалістів», «американські гроші», «виступи проти зближення України і Росії» і т. ін. Фактично вся ця кампанія, яка триває і тепер, після виборів, покликана обманути народ, зберегти владу кланів, посіяти ворожнечу між людьми, регіонами, релігійними конфесіями.
Треба визнати, частково мета провокаторами досягнута. Люди, особливо на побутовому рівні, після зомбування місцевими теле- і радіопередачами розгублені, залякані перспективою розбрату в суспільстві, переслідуваннями за переконання, на мовному чи релігійному ґрунті.
Нацьковуючи людей на опозицію, стикаючи лобами прихильників різних політичних течій, вбиваючи в голови страх перед насильством і терором, експлуатуючи братерські почуття значної частини населення до Росії, штучно створюючи суспільний конфлікт, влада і політичні сили, що примкнули до неї, свідомо пішли на розкол держави і нації. З’явилася реальна загроза існуванню Української держави. Розкол внесено навіть у сім’ї, між рідними та близькими. Все це — пряме порушення Конституції України, зокрема статей 2-ї, 17-ї та 37-ї, які визначають державний устрій і обов’язки посадових осіб із забезпечення цілісності й недоторканності території держави, та статті 110-ї Кримінального кодексу України.
Фракція соціалістів засуджує дії влади і певних політичних сил, що ведуть до розколу українського суспільства, вважає, що вони потребують не лише політичної, а й правової оцінки з боку Генпрокуратури та Служби безпеки.
Одночасно президент, парламент і уряд повинні вжити термінових заходів, щоб уберегти Україну від дій політичних авантюристів, які створюють загрозу її державності, зупинити поділ суспільства за етнічними, мовними, конфесійними чи регіональними ознаками. Йдеться про вирішення питань, що впливають на соціальні настрої (зайнятість, підвищення зарплат і пенсій, освіта і медична допомога за бюджетні кошти тощо), налагодження взаємовигідного співробітництва з Росією та іншими країнами, прискорення розгляду та прийняття Закону «Про мови в Україні». Не можна давати преференцій жодній з релігійних конфесій, водночас, поважаючи права віруючих, треба послідовно сприяти єдності традиційних для України вірувань. Консолідація суспільства — єдиний шлях до творення, до поліпшення життя людей.
Ми закликаємо політичні сили відмовитись від використання прийомів і методів чорної пропаганди, зупинити вал брехні й маніпулювання свідомістю людей, а правоохоронні органи — оперативно реагувати на порушення закону в цій сфері. Необхідно зберегти єдність держави і нації, яка так дорого нам дісталася і яку руйнують авантюристи різного ґатунку, вберегти Україну від сповзання в постійні громадянські конфлікти та криміналізацію політичного життя.


Олександр Мороз, керівник фракції.