Наскільки небезпечні сепаратистські настрої, що виникли під час виборчої кампанії? Що треба зробити політикам і на які поступки доведеться піти новому Президенту України, щоб зберегти єдність і територіальну цілісність нашої держави? Наш сьогоднішній експерт — політолог Віктор НЕБОЖЕНКО.
— Насправді на сьогодні територіальній цілісності України нічого не загрожує. Сепаратистські тенденції в Донецькій і Луганській областях не мають історії і, власне, не є ні тенденцією, ні рухом. Це відкрита реакція частини «вугільних баронів» і корумпованої частини верхівки місцевої бюрократії, що в такий спосіб намагаються взяти участь у великих політичних іграх.
У Луганську і Донецьку (я називаю тільки ці два регіони, тому що інші не підуть на сепаратизм, адже це означатиме втрату економічних і політичних перспектив і цілковиту залежність від того самого Донецька чи Луганська) є лише одна небезпека. Вона полягає в деякій зовнішній підтримці — маю на увазі реакційну частину Кремля, яка в такий спосіб намагається відвернути увагу населення Росії від найгостріших внутрішньополітичних проблем.
Я за професією соціолог і постійно проводжу соціологічні дослідження. І ми жодного разу не фіксували сепаратистські настрої серед пересічних громадян України. Ці настрої створено штучно. Інше питання, що регіональна політика в Україні занедбана, і давно. З таким же успіхом Одеса, Вінниця чи Івано-Франківськ також можуть говорити про свої проблеми, які не чує центральна влада. Адже чогось специфічного в Донецьку або Луганську немає. Але проблематику регіонів, якщо її порушено під час виборчої кампанії і доведено до такого гострого протистояння, справді треба розв’язувати. Думаю, закон про місцеве самоврядування справиться з цим, і ні про який сепаратизм не йтиметься.
Новий Президент, на мій погляд, має призначати на посади голів обласних адміністрацій людей, які мають «центральну»  точку зору, тобто стоять на інтеграційних позиціях, але при цьому добре знають місцеву проблематику. Наприклад, призначити якусь шановану людину з Луганська головою Донецька, а когось з Харкова — лідером Луганщини. Треба знаходити порядних людей, які поважають Конституцію і розуміють цінність єдиної України, але з місцевої еліти. У регіонах дуже багато талановитих людей, котрі пригнічені сьогоднішньою корумпованою верхівкою.
Загалом завдання нового Президента — дати можливість великій кількості нових людей взяти участь у політиці і створити умови для їхньої швидкої кар’єри. І не лише на Донеччині чи Луганщині, а й по всій країні. Цей принцип призначення, з урахуванням інтересів місцевої еліти, має бути скрізь. Не можна у Вінниці ставити людину з Донецька, а в Донецьку — людину з Одеси. Але головне, щоб у нових керівників областей було розуміння цінності української Конституції і виконання своїх завдань. Особливих приводів новому Президенту йти на якісь поступки немає. Він має просто знайти в регіонах розсудливу частину еліти і домовитися з нею.


Записала Юліана ШЕВЧУК.