Доказом того, що США готові співробітничати з новою українською владою, має стати скасування поправки Джексона—Венніка стосовно України. На цьому українські депутати акцентували увагу своїх колег з Конгресу під час телемосту, що відбувся позавчора. Парламентарії — представники практично всього спектра політичних сил ВР, також наголосили на необхідності підтримки США на шляху вступу України до СОТ, Євросоюзу і НАТО. Йшлося і про  болючі для нашої країни санкції щодо українських товарів, а також про американські інвестиції.
Представники Конгресу, зокрема демократка Марсі Каптур, зазначали, що спочатку українське законодавство має гарантувати захист американським інвесторам. Для цього потрібно забезпечити прозору систему реєстрації власності і землі, а також змінити законодавство про банківську систему. А питання вступу України в ЄС, на їхню думку, залежить від того, наскільки наша законодавча і фінансова система відповідає євростандартам.
Риторика обох сторін не нова. Але українські депутати підкреслювали, що ситуація змінилася. Глава групи співробітництва ВР із Конгресом США Сергій Осика зазначив, що «народ України вже довів, які в нього основні цінності, і це дає підставу сподіватися на якісно новий рівень розвитку відносин». Богдан Губський (фракція «Єдина Україна») запропонував розробити довгострокову стратегію, щоб спільно сприяти євроінтеграції України. Крім того, українські депутати не хотіли б, щоб рішення України вивести свій контингент з Іраку стало каменем спотикання чи предметом торгу.
За океаном поки що зайняли вичікувальну позицію. Після телемосту посол США в Україні Джон Гербст заявив журналістам: «Якщо новий уряд збирається нормалізувати обстановку, я впевнений, що буде нормальний потік капіталів із Заходу, включаючи і США». Що стосується виведення наших миротворців, посол зазначив, що це «гіпотетичне питання», обговорювати його він схильний з новим урядом і не може говорити про реакцію США на цей крок. А поки що, за словами посла, планується багато візитів. У тому числі на вищому рівні. Стосовно того, хто приїде в Київ на інавгурацію, він заявив, що спочатку потрібно знати дату цієї церемонії...
Мета телемостів, подібних тому, що відбувся, — налагодити постійний діалог між Верховною Радою і Конгресом США. Контакт є. Справа за конкретними кроками. З обох сторін.