Вечірнє засідання 12 січня


Невдовзі в Україні з’являться гідні конкуренти правоохоронцям. Народні депутати після довготривалого розгляду тематичних документів ухвалили в першому читанні законопроект про приватну детективну діяльність. Інші законопроекти, які розглядали в комплексі з попереднім — про службу безпеки суб’єктів господарювання та інших юридичних осіб і про охоронну діяльність, — народні обранці відхилили.
Щоправда, комуністи досить скептично поставилися до порушеної теми. За словами Володимира Новака, треба заборонити детективу носити вогнепальну зброю чи збирати інформацію про особисте життя. Інакше детективні агентства перетворяться на озброєнні формування. Володимир Пузаков висловив сумнів щодо доцільності розгляду такого питання: за нинішнього фінансування правоохоронців розпочнеться відплив кадрів зі складу слідчих органів. Першими кроками на найближчу перспективу, на переконання народного депутата, має бути створення кращих умов для працівників служб, які гарантують громадянам безпеку життя.
Проти прийняття законопроекту не заперечував профільний комітет та перший заступник міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко. Однак, додав заступник міністра, хоча такі законопроекти конче потрібні, їх ще треба ретельно узгоджувати із законодавчою базою.
Народні депутати усунули суперечності між Сімейним і Цивільним кодексами й ухвалили в першому читанні відповідний законопроект. У ньому, зокрема, пропоновано вилучити із Сімейного кодексу України положення, згідно з яким права дитини або особи, дієздатність якої обмежена, здійснюють батьки, опікун або самі особи за допомогою батьків чи піклувальника. Володимир Черняк запропонував залишити положення про нерухоме майно, що за шлюбним договором не може передаватися у власність одного із подружжя, і заборонити посередницьку діяльність в усиновленні дітей.
Парламентарії проголосували за пропозицію профільного комітету підтримати в першому читанні зміни до деяких законів України стосовно удосконалення системи органів юстиції.