Із Військового музею у Стокгольмі до Києва привезено історичну реліквію — особистий прапор Богдана Хмельницького. Акцію ініційовано й організовано зусиллями Фонду інтелектуальної співпраці «Україна — XXІ століття», який очолює народний депутат Богдан Губський. Урочиста церемонія зустрічі цієї національної святині відбулася у приміщенні Національного музею історії України, де вона й зберігатиметься певний час.
Особистий прапор Богдана Хмельницького — найважливіший атрибут гетьманської влади. Його було виготовлено орієнтовно 1649 року. Про належність прапора Хмельницькому свідчить абревіатура його імені та гетьманського титулу: «Б. Х. Г. Е. К. М. Л. О. В. З.» (Богдан Хмельницький Гетьман Його Королівської милості Війська Запорозького).
Потрапив прапор до Стокгольма як трофей шведської армії після другої польсько-шведської війни 1655—1660 років. Згадка про нього є в реєстрі трофеїв шведських королів, датованому 1685 роком.
До речі, у 2002-му прапор, а також інші гетьманські клейноди й особисті речі Богдана Хмельницького вже побували в Україні та експонувалися на виставках у Києві, Дніпропетровську, Львові та Чигирині. Тоді працівники Національного музею історії України зробили точну копію прапора, який став елементом експозиції.
Учора відбулося також вручення державних нагород України директорам зарубіжних музеїв, де зберігаються гетьманські клейноди й особисті речі Богдана Хмельницького.