Кандидат у Президенти Віктор Янукович заявив на прес-конференції в Києві, що ніколи не визнає результати президентських виборів і оскаржить постанову ЦВК у Верховному Суді України. А якщо його скаргу не задовольнить вітчизняна Феміда — звернеться до Європейського суду з прав людини з проханням визнати порушення прав людей, які не змогли проголосувати.
Керівник виборчого штабу В. Януковича, народний депутат України Тарас Чорновіл в інтерв’ю «ГУ» пояснив, що команда екс-прем’єра у своїй скарзі вимагатиме від Верховного Суду визнати вибори такими, в результаті яких встановити волевиявлення громадян неможливо, і проситиме скасувати результати не останнього туру, а виборів загалом. «Ми наполягаємо на тому, що під час виборів відбулася така колосальна кількість систематичних порушень, які не дають можливості встановити результат цих виборів, — сказав Т. Чорновіл. — Виборчий процес є неперервним і визнавати порушення лише на якомусь одному його етапі — нелогічно. Всі порушення — це піраміда, яка надбудовується блок за блоком ще з червня—липня минулого року, коли формували списки виборців злочинним шляхом. Скільки турів не проводили б, порушення триватимуть. А тому наполягаємо на проведенні нових виборів».
Реакція штабу Віктора Ющенка на дії команди Віктора Януковича спокійна. «Команда В. Януковича, згідно з чинним законодавством, має право оскаржити рішення ЦВК. Ми це право поважаємо, але залишаємо за собою право взяти участь у судовому розгляді скарги, яку подасть В. Янукович, і зробити все, щоб цю скаргу не було задоволено судом, — заявив в інтерв’ю «ГУ» представник В. Ющенка в ЦВК, народний депутат України Микола Катеринчук. — Звернутися до Європейського суду — це також право будь-якого громадянина України. Ми вітатимемо прагнення команди В. Януковича все-таки згадати про конституційні права громадян України і захищати їх у будь-яких спосіб. На нашу думку, все, що зараз відбувається в рамках суду, є позитивним. Бо судова гілка влади набуває своїх конституційних ознак».
Учора, за попередньою інформацією, до Верховного Суду скарга від В. Януковича ще не надійшла, — повідомили у прес-службі суду. Згідно з виборчим законом, на оскарження рішення ЦВК відведено сім днів, а на розгляд скарги Верховним Судом — п’ять.