Еміри сімейних кланів міста Ес-Сувейра заявили про намір встановити пам’ятник загиблим 9 січня українським миротворцям в Іраку. Про це вони повідомили під час зустрічі з командиром 7-ї окремої механізованої бригади ВР України в Республіці Ірак генерал-майором Сергієм Попком. Як стверджують у Міноборони України, за час перебування багатонаціональних коаліційних сил на території Іраку це перший випадок, коли місцеве населення вирішило увічнити пам’ять загиблих миротворців.

 

Слова співчуття з приводу загибелі наших військових висловив командуванню українського миротворчого контингенту губернатор провінції Васит Мухаммед Рада Джафар. 11 січня в Іраку відбулася панахида по восьми загиблих українських миротворцях — у каплиці 72-го окремого механізованого батальйону українського миротворчого контингенту. Ієромонах Лука в молитві попросив Бога з миром упокоїти душі загиблих «і допомогти вистояти їхнім батькам, дружинам, дітям, зміцнити душі кожного з них».

Тим часом і в Багдаді, і у Вашингтоні обговорюють наміри Києва вивести війська з Іраку. До того ж у США очікують, що нова влада України консультуватиметься з цього приводу з лідером коаліції, а також з національним іракським урядом. Про це заявив офіційний представник держдепартаменту США Ричард Баучер. «Ми сподіваємося, що уряд України, коли вступить у свої права, ретельно розгляне це питання й обговорить його з нами і з іракцями», — підкреслив Р. Баучер.

При цьому, як повідомляє РІА «Новости», він звернув увагу на той факт, що прийнята з виведення українських військ з Іраку «резолюція Верховної Ради не є обов’язковою» і що Президент України Леонід Кучма у своєму розпорядженні «попросив лише виробити запасний план». «Наскільки ми бачимо, українське керівництво ще не прийняло рішення про виведення військ», — підкреслив представник держдепартаменту, додавши, що рішення про виведення українських військ з Іраку «прийматиметься новим урядом» після «проведення повних консультацій з усіма нами».

Відправною точкою для виведення іноземних військ багато експертів називали загальні вибори, що мали відбутися в Іраку 30 січня. На жаль, з наближенням цієї дати ситуація в країні настільки загострилася, що самі вибори виявилися під загрозою зриву. Прем’єр-міністр Іраку Айяд Алаві уперше визнав, що ескалація насильства може зашкодити проведенню голосування в деяких районах країни. Тимчасовий уряд вже оголосив, що має намір направити 2,2 млрд. доларів з бюджету цього року на зміцнення сил безпеки, на які ляже основна відповідальність за забезпечення порядку в день виборів.

 ДУМКА ЕКСПЕРТА

Секретар Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони Георгій МАНЧУЛЕНКО вважає, що на повернення нашого військового контингенту з Іраку знадобиться два-три місяці, «якщо говорити про максимально стислі терміни виведення військ з Іраку з одночасним проведенням переговорів з командуванням багатонаціональних сил в Іраку». На переконання народного депутата, який у складі делегації Міноборони відвідав 6—7 січня Ірак, «цим завданням має вже займатися нова влада та новий військовий міністр України». На його думку, загострення ситуації в країні з наближенням виборів, зокрема, пов’язане із тим, що «сунітська частина населення, яка становить меншість в Іраку (20 відсотків), не хоче проведення демократичних виборів, оскільки тоді суніти втратять панівні позиції в Іраку, які вони мали за Хусейна». Що ж до причин трагедії, яка забрала життя восьми наших миротворців, то їх має з’ясувати Міністерство оборони та військова контррозвідка. «Треба дати відповідь на питання, чому сталася трагедія і чому в зоні ураження одночасно виявилося так багато українських миротворців, хоча підривом мав займатися казахський інженерно-саперний взвод», — цитує народного депутата прес-служба Української народної партії.

На думку директора воєнних програм Центру Разумкова Леоніда Полякова , це питання потребує узгодження з союзниками по коаліції, і не лише з американськими, а також з місцевою адміністрацією. Якщо виведення буде проведено поступово і узгоджено, то на цю процедуру знадобиться від трьох до шести місяців. «У вересні минулого року між міністерствами оборони України та Іраку було підписано угоду про співробітництво, тож зараз ми закладаємо фундамент майбутніх відносин з національним урядом Іраку.

Якщо зважити на прохання Багдада, щоб наш контингент залишився принаймні до кінця формування кістяка національних іракських збройних сил — до кінця 2005 року, то крайнім терміном виведення може стати саме ця дата».

На думку експерта, торік з огляду на істотну зміну обстановки в Іраку утримання нашої механізованої бригади уже не відповідало інтересам України в цьому регіоні. «Потрібно змінювати форми нашої допомоги Іраку», переконаний Леонід Поляков.

Підготувала Ганна ЛУКАНСЬКА.