Хмельницьке управління у справах захисту прав споживачів організувало виставку неякісних і фальсифікованих продуктів та напоїв.

Найбільше претензій виявилось до консервів. Розкривши банку «Консервованої свинини кусками», з’ясували, що в ній замість м’яса вищого ґатунку, як це було вказано на етикетці, фарш невідомого походження. Те саме з яловичими консервами цього виробника. Коли ж співробітники управління звернулись на м’ясокомбінат у сусідній Волинській області, адреса якого була зазначена на упаковці, з’ясувалось, що там ніколи не виробляли такого продукту. Фальсифікатори, скориставшись відомою маркою, запустили на ринок низькопробні харчі.

Але це ще не найгірше м’ясо, котре може потрапити до столу. На банці курячого паштету взагалі не було ні імені виробника, ні інформації про склад продукту. А паштет так і не вдалось намастити на хліб — куркою там і не пахло. Зате в неоднорідній масі темного кольору траплялись відходи переробки внутрішніх органів тварин і навіть пір’я. Та вершиною фальсифікованого кулінарного мистецтва став паштет «Бабусин». У ньому знайшли не тільки перемелені нутрощі тварин, а ще й... пісок.

Звісно, на товар не було ніяких документів і сертифікатів якості. Його партії були заборонені для реалізації в області, а на продавців накладені штрафи. На жаль, сказати стовідсотково, що весь цей непотріб щез з прилавків, важко. А покупцю непросто здогадатись, що знаходиться у жерстяній банці. Аби не натрапити на купу пір’я, піску та відходів, фахівці радять звернути увагу хоча б на маркування, наявність дати виготовлення та термін реалізації. Коли, приміром, почали перевіряти індичий паштет, то побачили, що усі ці позначки витиснені всередину банки, а не назовні, як мало б бути.

Демонструючи неякісні товари, співробітники управління наголошують: недоброякісними виявляються, як правило, підробки та контрабандні продукти, котрі ховаються за марками відомих виробників. Вберегтися від шахраїв допоможе наявність сертифіката якості та відповідних накладних. Якщо ж ви не маєте ні змоги, ні бажання їх вимагати, намагайтесь не купувати продукти з рук.

 

Хмельницький.