презентований у столичному Будинку письменника. Книгу з такою назвою про гарячу «революцію на Майдані» надоперативно написав відомий журналіст і письменник Олександр Михайлюта. Зроблено це по-журналістськи швидко (до речі, О. Михайлюта — колишній власкор «Голосу України») і по-письменницьки влучно, адже майдан Незалежності ще не встиг охолонути від півмільйонного заряду учасників акції протесту проти фальсифікації президентських виборів. А тому ця невеличка книга дорога тисячам українців, як велика ложка до обіду. Пересвідчитися у її актуальності мав можливість цими вихідними, відвідавши батьків у подільській глибинці — попри прорив інформаційної блокади, у віддалених від столиці населених пунктах ще не всі мають можливість скласти об’єктивну ціну того, чим помаранчева Україна подивувала світ. 
Автор книги не вдавався до розлогих роздумів і глибокого аналізу того, на що нині зважилася українська нація. Про те ще напишуть цілі томи. Сьогодні важливо було якнайшвидше показати у книзі головних дійових осіб мирної революції — студентів, дрібних торговців із ринків, зубожілих селян поряд з солідними бізнесменами, депутатами і навіть людьми у погонах та інших політично небайдужих гостей Києва, які що день, то більше почувалися тут господарями країни. Люди з наметів на Хрещатику і Банковій, у пікетах під Будинком уряду, на «спальниках» в Українському домі й колишньому Жовтневому палаці... Звідки приїхали, що покликало у далеку дорогу, чого вимагають від влади і як хочуть жити завтра. Про це київський письменник запитував у сотень своїх співрозмовників у найперші і найважчі дні й ночі протестної акції.
«На початку дев’яностих, переймаючись пасивною політичною позицією українців, я написав книгу «Ми — не раби», — каже Олександр Михайлюта. — На використаному для обкладинки фото — понурені долу голови пострадянського люду. Порівняйте той натовп з людьми на обкладинці «Помаранчевого репортажу» — високо підняті голови, сміливі погляди, світла аура. Відчуйте, як змужніла і випросталася наша громада».
Змальовуючи помаранчеві події словом, автор книги спільно з редактором Володимиром Сліпком зважили за доцільне щедро підсилити їх кольоровими світлинами безпосередньо з найгарячіших точок (автори світлин — фотокореспондент «Голосу України» Сергій Ковальчук та майбутній кінотелеоператор Зорян Бень, студент Київського Національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого).
Книга вийшла кількатисячним накладом у рамках презентаційного спецвипуску журналу «Райони України». Проектом одразу ж зацікавилися організатори протестної акції, звернули увагу на великий попит такої літератури серед російськомовного читача. Правду про «помаранчеву революцію» хочуть знати по всій Україні.