У Миколи Єрещенка і тепер струнка постать, чіткий крок. За плечима — тисячі кілометрів фронтових доріг, де кожного дня на нього чатувала смерть.
У ніч 14 листопада 1944 року 214-й гвардійський стрілецький полк мав форсувати Дунай у районі села Батина, що в Югославії. Вирішено було спочатку непомітно переправити групу з 12 чоловік. Очолив її старшина 6-ї роти Микола Єрещенко. Човен тільки-но відплив від берега, як з протилежного боку спалахнула ракета.
— Лягай! — наказав Єрещенко. Бійці припали до дна. Гітлерівці вдарили по воді довгою кулеметною чергою. Одначе десантники нічим не видали себе, і незабаром стрілянина припинилася.
Діставшись берега, старшина повів групу вперед. Ворог не чекав такої вилазки. Гвардійці ввірвалися до ворожої траншеї, пустили в хід гранати.
— Ну, тепер, братці, тримаймося! — вигукнув гвардії старшина.
Хвилин через 20 гітлерівці пішли в контратаку. У розпалі битви полягли кулеметники. Єрещенко сам заліг за кулемет. Атаки навалювалися одна за одною. Уже тільки сім гвардійців продовжували битву. Кінчилися патрони і гранати. Ворог оточив купку хоробрих з трьох боків. Гітлерівцям вдалося увірватися до траншеї.
П’ятьох старшина пристрелив сам, шостого розтрощив прикладом автомата. Рукопашна трагедія завершувалася, коли з боку річки гримнуло багатоголосе «ура»!
Дунай форсувала ціла рота, а незабаром і вся дивізія. Група стрільців виконала важке бойове завдання — прикрила переправу головного десанту.
Гвардії старшині Миколі Юхимовичу Єрещенку за цей подвиг Указом Президії Верховної Ради СРСР присвоєно звання Героя Радянського Союзу. А згодом він став і кавалером ордена Слави III ступеня.
Чимало ратних подвигів на бойовому шляху ветерана.
Розгром Корсунь-Шевченківського і Яссо-Кишинівського угруповань ворога. Визволення Молдови, Румунії, Болгарії, Югославії, Угорщини, Австрії — тисячі і тисячі визволених кілометрів. Микола Єременко — учасник історичного Параду Перемоги у Москві.
Після демобілізації вчорашній воїн закінчив Кіровоградський технікум сільськогосподарського машинобудування, потім Московський автошляховий інститут. Багато років працював на автотранспортних підприємствах обласного центру, очолював колектив автобази тресту «Кіровоградсільбуд». Не раз обирався депутатом Кіровоградської обласної ради народних депутатів. Гвардії полковник у відставці. Понад 15 років голова обласної ради організації ветеранів України.
Сивочолий воїн — бажаний гість у молодіжних аудиторіях навчальних закладів і трудових колективів.
Роман ДАЙДАКУЛОВ, член Національної спілки журналістів України, ветеран війни і праці.