Ранкове і денне  засідання 11 січня
Попри довгоочікувану подію — оголошення ЦВК остаточних результатів президентських виборів і перемоги Віктора Ющенка, тема не стала головною на ранковому засіданні. Хіба що коротке, але вагоме зауваження представника БЮТ Левка Лук’яненка, який уточнив, що кадрова політика нового глави держави визначатиметься трьома критеріями: патріотизм, професійність і відокремлення влади від бізнесу. Натомість депутат-аграрник Катерина Ващук звернула увагу на призначені для фінансування програм АПК кошти, що надійшли до областей, а звідти через Казначейство повертаються назад, що, на її думку, неприпустимо.
Засідання розпочалося хвилиною мовчання на вшанування загиблих в Іраку наших миротворців. Представники фракцій комуністів і соціалістів акцентували увагу на проблемі виведення українського миротворчого контингенту з цієї «гарячої точки». Оскільки постанова ВР з цього приводу не виконується, то було запропоновано насамперед внести до порядку денного питання з приводу прийняття нової постанови про відкликання нашого миротворчого контингенту з Республіки Ірак. 
Соціаліст Олександр Баранівський наголосив, що в тій «гарячій точці» загинув уже четвертий миротворець з його рідної Житомирської області та запропонував загалом заборонити нашим військовим брати участь у таких акціях. Парламентарії прислухалися до вимоги внести до порядку денного новий проект постанови з цього питання і розглянути документ серед перших, а не останніх, як це попередньо передбачалося. Конституційною більшістю голосів — 308 «за» — Верховна Рада прийняла постанову про відкликання миротворчого контингенту України з Республіки Ірак (проект народного депутата П. Симоненка). У сесійній залі лунали думки, що вже цей документ найвищого законодавчого органу держави виконавча влада таки виконає, уточнюючи, що це буде нова влада на чолі з новим Президентом.
Першими в порядку денному були два законопроекти про забезпечення рівності прав жінок і чоловіків. Як зазначив співдоповідач від профільного парламентського комітету Геннадій Удовенко, символічно, що після такої великої перерви у роботі ВР постало це питання. Натякаючи, що жінки мали можливість нагадати сильнішій статі, без чого їм не обійтися в цьому житті. Автор першого законопроекту Роман Зварич нагадав, що на попередній сесії парламентарії не зуміли прийняти позитивне рішення з цього приводу, зокрема, вирішити проблему квот представниць жіночої статі у виборчих партійних списках. Окрім того, залишилися нерівні умови прийняття жінок на роботу, у разі їх вступу до навчальних закладів і загалом, зауважив він, в Україні немає закону, який забезпечив би конституційну рівність у країні прав жінок і чоловіків. Йдеться про так звану гендерну політику (представникам обох статей нагадаю: гендерна рівність — це рівний правовий статус жінок і чоловіків та рівні можливості для його реалізації, що дає змогу особам обох статей вільно розвивати свої потенційні здібності, вміння та навички у всіх сферах суспільного життя).
Профільний парламентський комітет, як наголосив Геннадій Удовенко, віддав перевагу законопроекту Катерини Самойлик та Василя Надраги — як такому, що чіткіше законодавчо визначає конкретні правові норми. Цей другий законопроект, зокрема, забороняє дискримінацію за ознакою статі, однак застерігає, що дискримінаційними не вважаються соціальний захист жінок під час вагітності, народження дитини та догляду за нею, а також обов’язкова військова служба для чоловіків.
Цікаво, що, врешті-решт, після чоловіків слово для запитань чи обговорення вдалося взяти і жінкам-депутатам — Лілії Григорович, Заремі Катушевій та Ользі Гінзбург, якій по-джентльменськи передав слово Сергій Дорогунцов. Остання запропонувала подивитися на тему глибше, мовляв, рівність жінок з чоловіками — це проблема не так системи влади, як суспільства. У чому її підтримав соціаліст Віталій Шибко. 289 народних депутатів проголосували прийняти за основу законопроект К. Самойлик та В. Надраги.
Одразу після цього «чисто жіночого» питання парламентарії проголосували за внесення до порядку денного і розгляд за скороченою процедурою змін до Закону «Про охорону дитинства» (з приводу позашкільних навчальних закладів). А загалом у порядку денному більш як десять проектів постанов і законів, призначених до розгляду за скороченою процедурою.
На початку засідання парламентарії привітали з днем народження своїх колег Леоніда Кравчука, Олексія Бабуріна, Олександра Біловола, Євгена Гірника, Володимира Шандру, Сергія Ларіна. Головуючий оголосив також про входження народного депутата Віктора Кириллова до фракції Народної аграрної партії України та про вихід із «Регіонів України» Ганни Антоньєвої.