За повідомленням Держкомстату, промислове виробництво 2004 року зросло на 12,5 відсотка
Попри те, що в грудні зафіксоване найменше значення приросту промислового виробництва за весь минулий рік — 4,3 відсотка, і промисловість, і економіка загалом ще зберігають переможні висоти на європейському ринку. І що найголовніше — це сприяє примноженню загальносуспільних валових доходів, які працюють на поліпшення життєвого рівня громадян.
Упевнений, про металургійну галузь як про каталізатор промислового зростання, машинобудування — як про галузевого рекордсмена, про будівництво — як про найбільш яскраву ілюстрацію економічного розвитку скажуть і без мене. Власне, кожен, як може, ми про це говоримо з 1999 року, відколи темпи промислового виробництва почали зростати. А от щодо якості наших прогнозів ми ведемо мову зазвичай неохоче, бо, чого гріха таїти, справджуються вони не часто. Через це народний депутат Євген Жовтяк дуже скептично ставиться, скажімо, до рапорту Міністерства фінансів про перевиконання на 0,6 відсотка доходної частини загального фонду держбюджету, оскільки макроекономічні параметри — рівень ВВП, інфляції та ін. — не відповідають прогнозним щонайменше вдвічі. Народний депутат зіставив їх з мінфінівським рапортом, і, звісно, вийшло, що торік через бюджет розподіляли навіть меншу частку валових доходів, ніж 2003-го. Хоч як там є, а нині бюджетні прогнози Мінфіну асоціюються з прогнозами бабусі, яка усе ділила надвоє зі сліпою вірою у прийнятний результат.
Нині такі асоціації викликають прогнози Мінфіну, а незабаром до таких думок підведуть прогнози Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції. Адже в той час, як Європа, Азія, США цього року прогнозують скорочення економічного зростання в межах одного відсотка, наші чиновники — вдвічі, а скорочення експорту — у шість разів. Хіба ми закриваємо нашу промисловість на чергову політичну кризу?! Чи ми знаємо щось таке, чого інші не знають? А таки знаємо. Стратегічно, прагнучи утримати високу динаміку економічного зростання через активізацію внутрішнього попиту, уряд Віктора Януковича не помилявся. Але його тактичні кроки на кшталт підвищення пенсій не пропорційно зростанню заробітних плат, вказували на те, що він неспроможний досягти високого економічного зростання. Бо не зважає на реалії чинного законодавства і елементарної математики. А ні, то не варто й планувати, примножувати, варто ділити надвоє.