У разі відокремлення від України промислові підприємства Донеччини зупиняться через два тижні, вважає голова обласної державної адміністрації Сергій Тарута (на знімку). Про це він учора заявив журналістам. «Донецька область не в змозі прожити самостійно навіть два тижні. Всі наші підприємства — а це індустріальний край — експортують продукцію за межі регіону. Ніхто її не споживатиме, тому підприємства за два тижні зупиняться, крім харчової промисловості», — прогнозує очільник області.
«І Росія поки не сильно поспішає приймати в обійми донецький регіон, розуміючи, що це дуже складний регіон із економічними проблемами, з вугільною промисловістю. Тому в цій частині не існує жодної альтернативи економічній стабільності без того, щоб область була у складі України», — додав Тарута.
Голова облдержадміністрації зазначив, що за чотири місяці вдалося забезпечити виконання показників бюджету, хоча на економіку міст впливають бурхливі події. Прихід інвестицій до регіону можливий лише за умови стабілізації ситуації та збереження цілісності України.
«Уявімо на хвилинку віртуально, що Донецька область — самостійна. Одразу будуть санкції, як у Криму. Це означає, що нічого завезти і нічого вивезти не можна буде. Буде призупинено всю інвестиційну і фінансову діяльність. Ніхто вкладати до регіону з невизначеним майбутнім не буде», — пояснив він.
Коментуючи так званий референдум, що його проводила в неділю самопроголошена «Донецька народна республіка», та ініціативу лідерів про приєднання до Російської Федерації, Сергій Тарута заявив: «Такої республіки юридично не існує. Політично — теж. Є вигадана назва, і більше нічого за цим не стоїть».
Очільник Донеччини додав, що область продовжує сподіватися на проведення загальноукраїнського опитування 15 червня, під час якого громадяни визначилися би зі ставленням до децентралізації влади, офіційної мови та створення муніципальної міліції. 
 
Донецька область.