Як можна обміняти земельний сертифікат, чи можна його заповідати і хто має на це право?
Ольга СЛІСАРЧУК.
Житомирська область.
 
За Законом «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» право на земельну частку (пай) мають: 
колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку;
громадяни — спадкоємці права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом;
громадяни та юридичні особи України, які відповідно до законодавства України набули право на земельну частку (пай);
громадяни України, евакуйовані із зони відчуження, відселені із зони безумовного (обов’язкового) або зони гарантованого добровільного відселення, а також громадяни України, які самостійно переселилися з територій, що зазнали радіоактивного забруднення, і які на момент евакуації, відселення чи самостійного переселення були членами колективних або інших сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які проживають у сільській місцевості.
Отже, основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), котрий містить відомості про її вартість та розмір в умовних гектарах, видається районною (міською) державною адміністрацією. Отримавши такий документ, громадянин ще не знає, де конкретно міститься його частка землі і не може її самостійно обробляти. Своє право на земельну частку власник сертифіката може тільки передати у спадок, натомість продавати, дарувати чи обмінювати ці документи тимчасово заборонено. Крім того, громадянин має право виділити свою ділянку зі складу земель колективної власності й господарювати на цій землі самостійно.
Закон вимагає, щоб земельний сертифікат було видано вам особисто. Не передавайте сертифікат на зберігання іншим особам! Крім того, варто пам’ятати, що навіть після вашого виходу з членів господарства, а також у разі його реформування (реорганізації) ви не втрачаєте свого права на земельний пай. Виданий вам земельний сертифікат буде дійсним доти, доки ви не виділите земельний пай у натурі і не обміняєте сертифікат на державний акт на право приватної власності на землю.
Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є: свідоцтво про право на спадщину; посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).
Водночас документом, що посвідчує право на земельну частку (пай) громадян України, є також трудова книжка члена колективного або іншого сільськогосподарського підприємства чи нотаріально засвідчена виписка з неї.
Підставами для виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) є рішення відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації.
Особи, власники сертифікатів на право на земельну частку (пай), які виявили бажання одержати належну їм земельну частку (пай) у натурі (на місцевості), подають до відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації заяву про виділення їм земельної частки (паю) в натурі (на місцевості). Право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом. А сертифікат по завершенні таких робіт повертається до відповідної районної ради.
Земельна частка (пай) виділяється її власнику в натурі (на місцевості), як правило, однією земельною ділянкою. За бажанням власника земельної частки (паю) йому можуть бути виділені в натурі (на місцевості) дві земельні ділянки з різним складом сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сінокоси або пасовища).
У разі подання заяв про виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) більшістю власників земельних часток (паїв) у межах одного сільськогосподарського підприємства відповідна сільська, селищна, міська рада чи районна державна адміністрація приймає рішення про розробку проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв).
Передача у приватну власність громадянам земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) здійснюється відповідно до Методичних рекомендацій про порядок передачі земельної частки (паю) в натурі із земель колективної власності членам колективних сільськогосподарських підприємств та організацій (Держкомзем 04/06/96), згідно із затвердженою у встановленому порядку Схемою поділу земель колективної власності на земельні частки (паї).
Ірина МАЧУСЬКА,юрист.