Микола Миркевич, голова Івано-Франківської обласної асоціації фермерів та приватних землевласників:
— Очолити аграрний блок уряду має Іван Томич, народний депутат України, президент Асоціації фермерів та землевласників України, який добре знає всі наші проблеми, бо сам за професією фермер. 
Найперше, що треба зробити новому керівництву, це перевести фермерів на єдиний податок. Потім — не треба нам дешевої солярки чи міндобрив, а дайте фінансову допомогу на кожен оброблений гектар землі, дотацію за кожен проданий кілограм хліба, м’яса чи іншої продукції. Також сільським виробникам вкрай необхідні кредити з мінімальними відсотками, які дали б змогу оновити вкрай застарілу техніку.
Василь Богославець, директор СТОВ «Погребівське» (Черкаська область):
— Високопрофесійна, компетентна людина з сучасним баченням розвитку села і новаторськими здібностями. Таким є народний депутат України Сергій Терещук. Незважаючи на молодість, він досвідчений керівник агропромислового виробництва. Починав з агрономування в рідному селі, створив одне з найпотужніших у країні об’єднань з виробництва насіння гібридної кукурудзи, працював заступником голови облдержадміністрації з питань АПК. У нього блискучий аналітичний розум, організаторський талант, має власну стратегію і тактику виведення села з кризи. Зокрема, через надання довгострокових кредитів, запровадження іпотеки землі.
Володимир Яременко, голова обласного союзу сільськогосподарських підприємств Чернігівщини, заступник голови облдержадміністрації:
— Аграрні питання у новому уряді треба доручити людині, яка добре знає життя села, має активну позицію у вирішенні проблем аграріїв. 
Новому керівництву АПК бажаю розробити гнучку систему підтримки сільгоспвиробників. Зазначу, що цього року Чернігівщина вперше за всю її історію отримала 1870 тисяч тонн хліба. Це — результат і компенсацій за посіви озимини, ярих, і виділення коштів на здешевлення мінеральних добрив, кредитів. Позитивні надбання у цьому плані треба продовжити!
Андрій Турак, керівник приватного орендного сільгосппідприємства ім. Т. Шевченка Горохівського району, голова селянської фракції Волинської обласної ради:
— Хотів би бачити на цій посаді людину, яка мислить і діє по-новому. Такі в областях є. Волинь — не виняток. 
Передусім варто проаналізувати, що ми наробили за ці роки. Селу потрібна допомога довготерміновими пільговими кредитами, дотаціями на вироблену продукцію, лізингом. Один із ймовірних варіантів: передавання селянам військової техніки — безплатно або за мінімальними цінами, адже армія все одно скорочуватиметься. Важливі й паритет цін, і стабільні ринки збуту. Також варто подбати про переробку картоплі. Завозити до України з Польщі крохмаль — гріх.
Василь ПІддубняк, власкор газети «Сільські вісті» (Херсонська область):
— Вважаю гідною кандидатурою Катерину Ващук, оскільки вона була керівником господарства, досвід парламентської роботи дає їй змогу бачити не лише мікро-, а й макропроблеми. До всього, пані Катерина — людина принципова, українське село вона відчуває душею, чого, на мій погляд, бракує Івану Кириленку.
Олег Юхновський, народний депутат України, секретар Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин:
— У нас достатньо компетентних людей, здатних очолити аграрний блок нового уряду. Новий міністр повинен не лише мислити ринковими категоріями розвитку АПК, а й бути незаангажованим, надзвичайно конкретним у своїх діях.
Перші кроки можуть бути навіть непопулярними. Чому? Бо людям уже набридли популістські гасла на кшталт: «Рятуймо село!». Аграрне лобі, на мою думку, вичерпало себе. Тому й потрібні конкретні кардинальні зміни. Для цього є необхідна законодавча база. Щоправда, вона не підкріплена відповідними нормативними актами. Треба насамперед зайнятися їх розробкою. На аграрному ринку сформовано потужні структури, варто належним чином організувати їхню діяльність: ринок має розвиватися прозоро, з урахуванням усіх чинників, у тому числі й платоспроможності населення. Конкретика, ефективність і прозорість — приблизно таку назву я дав би першим крокам нового уряду, зокрема у вирішенні аграрних проблем.
Анатолій Липко, голова Червоноармійської райдержадміністрації Житомирської області:
— Думаю, що на чолі аграрного блоку уряду й надалі має залишатися Іван Кириленко. 
А міністром агрополітики треба призначити того, хто і школу реформування АПК пройшов безпосередньо на виробництві, і досвіду роботи у вищих управлінських структурах зумів набути. Технічне переозброєння села — проблема номер один. Мої перші жнива на посаді голови райдержадміністрації (до того 16 років керував господарством) остаточно переконали: жодні організаційні перетворення не дадуть очікуваного ефекту, якщо й надалі такими значними будуть втрати вирощеного врожаю. До того ж зібране через затягування строків косовиці низької якості. Навіть корми в господарствах нічим заготовляти. А ще керівникам галузі треба звернути увагу на парадоксальну ситуацію: у агропідприємствах — дефіцит кадрів, водночас працездатні жителі сільської місцевості стоять на обліку в центрах зайнятості як безробітні.