Факт...
Напередодні Різдва Президент України Леонід Кучма підписав указ про відставку уряду. Кабінету Міністрів доручено виконувати обов’язки до затвердження складу нового уряду. Указ підписано відповідно до статті 115 Конституції у зв’язку з відставкою Прем’єр-міністра.
...і коментар
Водночас варто нагадати, що згідно з Основним Законом країни після обрання нового глави держави Кабінет Міністрів у повному складі йде у відставку. Однак сталося дещо інакше.
Спершу Верховна Рада висловила недовіру Кабінету Міністрів, який очолював кандидат на найвищу посаду Віктор Янукович. Згодом останній напередодні новорічних свят сам попросився з посади Прем’єр-міністра.
Отож сьогодні увага прикута до ймовірних керівників уряду. Називаються імена лідера БЮТ Юлії Тимошенко, голови Комітету ВР з питань бюджету Петра Порошенка, голови Партії промисловців і підприємців Анатолія Кінаха та лідера соціалістів Олександра Мороза. Віктор Ющенко, який лідирує за попередніми підсумками третього туру президентських перегонів, назвав головним претендентом на посаду прем’єра Юлію Тимошенко.
І хоча її шанси розцінюються як найвищі, лідера БЮТ чекає нелегке випробування у Верховній Раді, оскільки, за Конституцією, саме парламент дає згоду на призначення Прем’єр-міністра країни. Отож, щоб набрати 226 голосів, Юлії Тимошенко доведеться вести переговори не тільки з мажоритарниками чи представниками групи «Центр», а й з іншими фракціями і депутатськими групами. Зокрема, лідер народних аграрників Ігор Єремеєв в інтерв’ю інформагентствам заявив, що фракція претендує на три міністерські крісла.
Наступним ймовірним кандидатом на посаду керівника уряду аналітики називають Петра Порошенка. Останній отримав неоціненний досвід на посаді керівника бюджетного комітету. Водночас його кандидатура не викликатиме такого спротиву, як кандидатура Юлії Тимошенко. Найменше шансів — в Олександра Мороза.
Проте, з другого боку, новий склад уряду працюватиме до виборів народних депутатів, що мають відбутися у березні наступного року. Як відомо, у грудні Верховна Рада внесла зміни до Конституції, відповідно до яких Кабінет Міністрів формуватиме партія або коаліція партій, котрі набрали найбільше голосів на парламентських виборах.
Отож чи захочуть брати на себе відповідальність за економічний стан країни головні політичні гравці? Тим більше що спадщина дістається непроста. Рівень інфляції перевищив планований показник удвічі. Значні труднощі з наповненням переживає і Пенсійний фонд після встановлення надбавок для ветеранів праці. Щомісяця уряд змушений видавати йому кредити з державної казни. А тому за таких умов не виключене повернення у прем’єрське крісло Анатолія Кінаха, який уміє розгрібати «авгієві стайні» вітчизняної економіки.