Січень
Набрав чинності Закон України «Про Державний бюджет на 2004 рік» (доходи держбюджету — 60 мільярдів 702,39 мільйона гривень, видатки — 64 мільярди 192,22 мільйона гривень). Уряд затвердив умови випуску облігацій з ПДВ на суму 1926 мільйонів гривень з терміном обігу п’ять років. АТ «Чорноморнафтогаз» довело річний видобуток природного газу на Азово-Чорноморському шельфі та суші півострова до рекордного рівня — мільярда кубічних метрів. Набрав чинності новий Митний кодекс України, згідно з яким запроваджується декларування митної вартості товарів відповідно до європейських стандартів. Підписано міждержавний протокол з Російською Федерацією про збільшення річної квоти на поставку українських труб з чорних металів до 715 тисяч тонн. ДК «Газ України» укладає жорсткі договори з теплокомуненерго з санкціями за несвоєчасні розрахунки. Президент РФ Володимир Путін веде в Україні переговори про економічне співробітництво. Промисловість демонструє високі темпи виробництва. Індекс інфляції — 101,4 відсотка.
Лютий
Платіжні відносини, як безхмарне небо. Маємо профіцит платіжного балансу вдвічі більший, ніж у попередні два роки. Переважає експорт товарів, а не послуг. У його структурі зростає питома вага продукції високого рівня переробки. На Банкнотно-монетному дворі відбулася презентація нової 50-гривневої купюри. Парламент затвердив загальнодержавну програму створення військово-транспортного літака Ан-70 і його закупівлю за держзамовленням на 2004—2022 роки. Антимонопольний комітет фіксує низку порушень правил конкуренції на ринку хліба. Міністр транспорту Георгій Кірпа обіцяє, що автобан Київ—Одеса і канал Дунай—Чорне море стануть до ладу одночасно — до Дня незалежності. Президентом Національної акціонерної компанії «Енергетична компанія України» призначено Олега Дубину. У регіонах зростає попит на кредитні ресурси. Уряд прагне втілити в життя проект нафтопроводу Одеса—Броди у прямому напрямку, згідно з яким передбачається транспортувати каспійську нафту до Європи.
Березень
1,083 мільйона зареєстрованих безробітних не відбивають реальних масштабів безробіття в Україні. Парламент приймає Закон «Про розвиток автомобільної промисловості України» з пропозиціями Президента України, котрий, по суті, не сприяє конкурентному середовищу. За рейтингом Федерації європейських роботодавців, рівень середньої погодинної оплати праці в Україні дорівнює одному відсотку від найвищого, який має місце в Данії. Арештовано рахунки компаній Костянтина Григоришина в банку «Креді Ліоне Україна». НБУ спрощує правила купівлі цінних паперів для іноземних інвесторів. Президент України констатує, що недоїмка з ПДВ становить майже 7 мільярдів гривень. Акціонери Миколаївського глиноземного заводу приймають шокуюче рішення про деномінацію акцій (3,026 мільярда акцій номіналом 0,25 гривні конвертовано у 80 акцій номіналом 9,456 мільйона гривень). Індекс інфляції — 100,4 відсотка. Зростання ВВП — 10,8 відсотка.
Разом. У першому кварталі профіцит торговельних і загалом поточних макроекономічних операцій досяг рівня, який заколисує. Експорт, що зріс майже на 40 відсотків, продовжує випереджати імпорт наростаючим темпом: з 13,3 у січні—квітні до 14,7 у січні—травні, але у фізичному вимірі — значно менше, на результат впливають ціни. Пік зростання металургійного та хімічного експорту вже пройдено, але він продовжує домінувати у торговельному балансі. Водночас платіжні відносини перших місяців року засвідчують очевидну недооцінку більш гнучкої курсової політики, яка сприяла б імпорту продовольства, особливо м’яса. Його недопостачання на ринок негативно позначається на базовій і сприяє зростанню споживчої інфляції. Сумнівно, що уряд порозуміється з великим бізнесом, який опікується поставкою на внутрішній ринок нафтопродуктів: фіксація цін суперечить його інтересам. Усе це посилює ефект відкладеної інфляції.
Квітень
Мінекономіки та з питань євроінтеграції вказує на загрозу зростання цін на ринках металу, цементу, бензину. Держінспекція з цін пропонує обмежувати рентабельність підприємств-монополістів. Уряд запроваджує декларування цін на кокс, залізну руду, концентрати, феросплави, метанол, вогнетриви. Зупинено приватизаційний конкурс з продажу польського меткомбінату «Гута Ченстохова», в якому бере участь «Індустріальний союз Донбасу». Прем’єр-міністр Віктор Янукович обговорює в Москві з Президентом РФ Володимиром Путіним, як наповнити реальним змістом стратегічні рішення президентів Росії, України, Білорусі та Казахстану стосовно створення ЄЕП. Запровадження ПДВ-рахунків перенесено на 1 травня. Рахункова палата заявляє, що пільги з оподаткування та протекціоністська політика держави щодо окремих галузей економіки призвели до бюджетних втрат на суму 36 мільярдів гривень. Президенти України та Росії обмінялися грамотами про ратифікацію Угоди про створення ЄЕП, документами про визначення державного кордону між країнами та про спільне використання Азовського моря та Керченської протоки. ВВП збільшився на 13,3 відсотка проти відповідного періоду минулого року.
Травень
Започатковано будівництво залізнично-автомобільного мостового переходу через Дніпро і пасажирського вокзального комплексу станції «Дарниця». З нагоди поповнення Євросоюзу новими членами Україна підтвердила незмінність свого стратегічного курсу до західних цінностей. Парламент схвалив прожитковий мінімум на рік у розмірі 362 гривні 23 копійки. Президент України Леонід Кучма звертає увагу уряду на те, що 16 тисяч підприємств мають борг у 2,2 мільярда гривень. У Лівадійському палаці поблизу Ялти відбулося пленарне засідання глав держав—учасниць ЄЕП — президентів України, Росії, Білорусі та Казахстану. Дорожчають нафтопродукти. Індекс інфляції — 100,7 відсотка.
Червень
Уряд підписує з нафтотрейдерами меморандум стосовно фіксації цін на пальне на внутрішньому ринку. Уряд береться за створення НАК «Енергетична компанія України» і НАК «Вугільна компанія України» для того, щоб створити цілісний енергетичний комплекс. Промислове виробництво з початку року зросло на 16,9 відсотка проти рівня минулого року. Найвищі темпи у машинобудуванні — 36,5 відсотка. Держкомрезерв планує закупити мільйон тонн зернових. У Харкові презентовано новий автобус «Скіф-5204» місткістю понад 100 пасажирів. Міністерство фінансів погашає купон за облігаціями зовнішньої державної позики у сумі 38,25 мільйона доларів США. НАК «Нафтогаз України» вважає невиправданою консервацію цін на природний газ, що поставляється промисловим споживачам. У регіонах моніторять ціни на нафтопродукти. Від продажу 93,02 відсотка акцій «Криворіжсталі» до бюджету надходить 5,3 мільярда гривень. Парламент збільшує доходи держбюджету на 4,502 мільярда гривень, до 65,204 мільярда гривень, і видатки — на 7,987 мільярда гривень, до 72,18 мільярда гривень, дефіцит зведеного бюджету — 7,42 мільярда гривень. Уряд констатує, що бюджет виконується на 100 відсотків.
Разом. Приріст ВВП за січень—червень становив 12,7 відсотка. Президентська кампанія, нарешті, сама кандидатура провладного кандидата в особі Прем’єр-міністра Віктора Януковича є доволі вразливим політичним ризиком для стабільності економічного зростання. Вражають поквапливість і нефаховий підхід до інституційних перетворень (активи «Криворіжсталі» продали майже задарма). Регулювання цін на багатьох товарних ринках, може статися, спричинить рімейк кризи 1998 року, коли гривня знецінювалася під тиском дефіциту бюджету. Заяви Віктора Януковича про те, що майже восьмимільярдне збільшення витратної частини бюджету піде на вирішення соціальних питань і підвищення пенсій, лунають, як погроза. Вже зрозуміло, що боротьбу за президентське крісло загострить очевидний зовнішньополітичний крен держави в бік СНД і Російської Федерації.
Липень
Зростання цін на українському фондовому ринку цього року не має аналогів на європейському континенті — капіталізація ринку у першому півріччі (обрахована за середньою ціною між найкращими цінами попиту і пропозиції) зросла з 25,62 мільярда гривень до 42,6 мільярда гривень. У Спеціальній контрольній комісії з питань приватизації при ВР запевняють, що кожне друге акціонерне товариство в країні працює з порушеннями чинного законодавства. Приватбанк перебирає значну частку в капіталі «Москомприватбанку» (Москва). Корпорація «Індустріальний союз Донбасу» перепродує 42,26 відсотка акцій меткомбінату імені Петровського компанії «Приват-Інтертрейдинг». Глава ФДМУ прогнозує, що надпланові доходи від приватизації цього року сягнуть десятимільярдного рівня — удвічі більше планового завдання на рік. Вибух на шахті «Краснолиманська»: загинули люди — Донбас у траурі. Уряд приймає суперечливе рішення про підвищення з 1 серпня пенсій 11,5 мільйона осіб до рівня прожиткового мінімуму — 284 гривні 69 копійок. Обсяги промислового виробництва порівняно з липнем минулого року зросли на 14,7 відсотка. Індекс споживчих цін проти нинішнього червня —100 відсотків.
Серпень
Уряд перераховує шахтарям 500 мільйонів гривень на погашення боргів у заробітних платах. На Харківщині, Вінниччині, Кіровоградщині, Одещині рапортують про мільйонні намолоти зерна нового врожаю. Президенти України та Росії констатують, що товарообіг між двома країнами у першому півріччі зріс на 40 відсотків. Дойчебанк (Німеччина) та АКІБ «УкрСиббанк» підписали кредитну угоду на 10 мільйонів євро. Уряд вважає можливим і економічно обгрунтованим зниження цін на хлібобулочні вироби, з чим не погоджуються експерти. Відкрито рух суден глибоководним судновим ходом Дунай—Чорне море. Підключено до енергосистеми другий енергоблок на Хмельницькій АЕС. Збори до держбюджету становили 5 мільярдів гривень, що перевищує минулорічні показники на 43 відсотки. Гальмуються темпи зростання у добувній промисловості, в торгівлі, на транспорті і прискорюються — в АПК.
Вересень
ТОВ «Міжнародний консорціум з управління та розвитку газотранспортної системи України» розпочав будівництво газопроводу Богородчани—Ужгород завдовжки 240 кілометрів. ДАК «Хліб України» завершила закупівлю зерна обсягом 520 тисяч тонн. Уряд встановлює жорсткіший контроль за виплатою заборгованості у заробітних платах, за ціноутворенням. Антимонопольний комітет звертає увагу уряду на превалювання адміністративних заходів впливу на ринку хлібопродуктів. Прем’єр-міністр здійснює передвиборні поїздки країною. За прогнозами Мінекономіки та з питань євроінтеграції, інфляція за підсумками року не перевищить 7 — 7,3 відсотка. Кабінет Міністрів передав до парламенту проект закону про держбюджет на 2005 рік, на основі приросту ВВП на рівні 8,6 відсотка та інфляції — у 6,2. Став до ладу четвертий енергоблок на РАЕС. Обсяги зовнішньої торгівлі з Євросоюзом зростають, частка ЄС у загальному обсязі зовнішньої торгівлі з урахуванням 10 нових членів досягла 34,3 відсотка. Номінальні доходи населення за січень—вересень зросли на 20,8 відсотка.
Разом. До очевидних чеснот уряду слід віднести впорядкування бюджетного розпису, певний прогрес у здійсненні фіскальної політики, але хіба на п’ятому році економічного зростання це не природно?! Високі темпи промислового зростання вказують на появу ознак перегріву економіки. Прецедент перепродажу акцій ВАТ «Металургійний комбінат імені Петровського» свідчить про ефективність політики великого бізнесу, яка дає змогу невимушено уникати багатьох інвестиційних зобов’язань. А виручка за «Криворіжсталь» навпаки — про неефективність держави в царині приватизації. Липневе рішення про підвищення пенсійного забезпечення рано чи пізно скасують, на що вказує прогалина у проекті держбюджету на 2005 рік. Але воно здатне спричинити ціновий струс на продовольчому ринку, на який вийдуть гроші у пошуку неіснуючого товарного покриття, у пошуку іноземної валюти, якої на ринку недостатньо.
Жовтень
Компанія «Київенерго» завинила 16 мільйонів гривень ДК «Газ України» за природний газ. Мінагрополітики збільшило прогноз виробництва цукру у нинішньому маркетинговому році. Базарні ціни на свинину в середньому зросли до 22,8 гривні за кілограм, на яловичину — до 17 гривень, тоді як скорочення поголів’я великої рогатої худоби триває дотепер. Надпланові доходи від приватизації-2004 спрямовано на соціальні виплати і, зокрема — на погашення заборгованості у заробітній платі ліквідованих або збанкрутілих сільгосппідприємств. Уряд звинувачує у «безпідставному зростанні цін» бізнес і органи місцевої влади. Надзвичайний ї Повноважний Посол КНР в Україні Яо Пейшен поінформував ВАТ «Запоріжсталь» про готовність Китаю купувати більше української сталі. Проект бюджету-2005 у парламенті відправлено на повторне перше читання, а прожитковий мінімум піднято до 432 гривень. На валютному ринку — ажіотажний попит на готівковий долар. Нацбанк береться насичувати пропозицію на «зелені» за рахунок валютних інтервенцій. Відплив депозитів у національній валюті становить 4,8 відсотка. Індекс інфляції — 102,2 відсотка — найвищий для цього місяця показник за останні шість років.
Листопад
Нацбанк вживає жорсткі монетарні та адміністративні заходи для підтримки ліквідності банківської системи, яка погіршилася внаслідок різкого скорочення депозитів громадян і підприємств, попиту на іноземну валюту, через погіршення динаміки структури грошової маси та інфляційного клімату. Стрімко скорочуються валютні резерви країни. У МінАПК запевняють, що зібрано рекордний врожай зернових — 45 мільйонів тонн. Уряд переглядає річний прогноз інфляції з 6,2 до 7,1 відсотка у зв’язку зі збільшеним прогнозом номінального ВВП на 23 мільярди гривень. Уряд запевняє про зростання довіри інвесторів до України (з огляду на зменшення вартості запозичень), тоді як статистика свідчить, що інвестори виводять гроші з країни. Результати другого туру президентських виборів знаменують початок затяжної політичної кризи. Позитивна динаміка зростання продукції машинобудівного комплексу зменшується до 35,5 відсотка. Сергій Тігіпко подає у відставку з поста глави Нацбанку. Інфляція споживчих цін — 1,6 відсотка.
Грудень
Рада Нацбанку погіршує прогноз зростання ВВП за підсумками року з 13,2—13,4 відсотка до 12,4 й очікує, що інфляція 2004 року сягне рівня 12 відсотків. Антикорупційний форум поділяє оцінку експертів Світового банку, що українські підприємства витрачають на хабарі 2—2,5 відсотка своїх прибутків. Міністерство промисловості не заперечує, що політична криза зле позначиться на показниках машинобудівної галузі в першому кварталі наступного року. Нацбанк констатує початок стабілізації на валютному ринку, що дасть змогу утримати золотовалютні резерви на достатньо високому рівні. Прийнято держбюджет на 2005 рік. Індекс інфляції у 2004-му — 112,4 відсотка.
Разом. Попри те, що від початку президентської виборчої кампанії економічні процеси уряд регулював переважно в ручному режимі, валові внутрішні доходи зросли вище за показник минулого року. Але слід вітати економіку, а не уряд. Провалено одразу кілька переглянутих за рік завдань стосовно кінцевого результату інфляції. Але співчувати треба громадянам, а не уряду. Проте життя триває.