Складанню бюджету треба вчитися у Фонду соціального страхування і тимчасової втрати працездатності, який затвердив його наприкінці року. Крім того, що видатки збігаються з доходами, ще й передбачено резерв у сумі 137 355 тисяч гривень. А отже, цих коштів має вистачити на всіх застрахованих осіб, оскільки у бюджеті звернено увагу голів правлінь відділень фонду на неприпустимість прийняття рішень, які суперечать чинному законодавству, в тому числі щодо надання соціальних послуг незастрахованим особам.
З 1 січня збільшено й розмір допомог за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням. А саме: при народженні — 1550 гривень, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку — 102 гривні на місяць (у разі народження (усиновлення, встановлення опіки) двох і більше дітей допомога призначається на кожну дитину окремо) та на поховання — 1000 гривень.
Водночас тим, хто використовує найману працю, варто все-таки зареєструватися, оскільки виконавчі дирекції фонду цього року, напевно, активізують звернення до судових органів з вимогою про припинення видаткових операцій за банківськими рахунками порушників.
Крім цього, комісії правління Фонду з питань надання страхових виплат і соціальних послуг за рахунок бюджету фонду та з питань страхових тарифів та бюджету фонду мають у І кварталі 2005 року внести пропозиції щодо підвищення розміру допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.