На інвестиційний імідж України активно працюють не лише вітчизняні, а й закордонні інвестори. Серед них — компанія «Девід Сміт холдингс» (Велика Британія), великий акціонер ВАТ «Рубіжанський картонно-тарний комбінат» (РКТК).
За вісім років успішної діяльності на українському ринку пакувальної продукції англійці сприяли розвитку добропорядного і дуже перспективного бізнесу. Однак дотепер багато чого з того, що відбувається на нашому фондовому ринку, не вкладається в їхньому розумінні. Спершу манірні англійці були вражені, з якою швидкістю змінювали форму власності картонно-паперові виробничі комбінати — Київський, Львівський, Ізмаїльський, Жидачівський. Затим самі стали учасниками цього бурхливого процесу на РКТК. Справа кипіла: стрімко обновлялися технологічні процеси, вдалося навіть залучити великий кредит від Європейського банку реконструкції і розвитку. Але вже незабаром англійці просто отетеріли від особливостей української приватизації. Якщо пам’ятаєте, справа стояла за продажем 20-відсоткового державного пакета акцій.
Ми вже почали готуватися до президентських виборів і деякі продажі, м’яко кажучи, дуже дивували міжнародних фінансистів. Передвиборна суєта виявилася непоганою ширмою для тих, хто, замутивши воду на фондовому ринку, не проти був піймати рибку.
Преса живописала про несподівані продажі держпакетів. Серед інших на Українській міжнародній фондовій біржі було продано також і державний пакет акцій РКТК. У самому продажі пакета, про який Фонд держмайна оголосив завчасно, нічого дивного. Але те, як це здійснювали, швидше за все, не має аналогів у світовій практиці фондових бірж. Що ж відбулося з 20-відсотковим державним пакетом акцій РКТК під час передвиборної кампанії?
Акціонери РКТК заявили про свою готовність купити держпакет за 5 мільйонів доларів США. Про рішення продавати його було оголошено завчасно, але точної дати торгів тривалий час ніхто не призначав. Точність — ввічливість не українських біржових королів — про час і дату проведення торгів акціонери РКТК довідалися в останній момент з Інтернету. Як і про те, що для участі слід було перерахувати заставну суму в розмірі 13 мільйонів гривень. Інакше кажучи, потенційних покупців просто дуже оригінально відсікли. Проте акціонери РКТК за декілька годин готують необхідні документи, збирають і перераховують необхідну заставну суму.
Наступного дня акціонери з’явилися на торги. Але охорона, як вони кажуть, просто їх не пустила, а через певний час інформагентства повідомили про продаж держпакета РКТК. 24 вересня о 9.05 держпакет РКТК придбала брокерська компанія «Інвест-Консультант» для ТОВ «МЕГАком», яке, у свою чергу, як кажуть, уже перепродала його. Представникам Рубіжанського КТК дотепер не повернули 100-відсоткового гарантійного внеску, незважаючи на наявність рішення господарського суду України міста Києва про стягнення коштів на користь РКТК від 08.11.2004 року.
Наслідки цих торгів дуже руйнівні. І для акціонерів РКТК, і для держави, яка в цьому випадку втратила раптом свій інвестиційний імідж. Англійці, чиї акції котируються на міжнародному ринку, шоковані. Координатор зовнішніх зв’язків Європейського банку реконструкції і розвитку Антон Усов (ЄБРР є інвестором РКТК), коментуючи продаж 20-відсоткового пакета акцій Рубіжанського КТК, підкреслив, що ЄБРР серйозно заклопотаний ситуацією, що склалася навколо продажу 20-відсоткового державного пакета акцій Рубіжанського КТК. Якщо ситуацію не вирішать у рамках законодавчого поля, то це може мати серйозні наслідки передусім для самого комбінату, адже Рубіжанський картонно-тарний комбінат — це перший великий проект ЄБРР у Луганській області. Держава, на його думку, не може випустити з уваги таке підприємство і дозволяти те, що відбувається. По роботі цього підприємства багато хто з інвесторів судять про інвестиційний клімат у державі.
Однією з причин того, що така ситуація могла відбутися, є відсутність кодексу корпоративного управління. Це зведення законодавчих і корпоративних актів, що регулюють відносини між учасниками корпорації: акціонерами, менеджментом і радою керуючих. За допомогою ЄБРР такий кодекс був розроблений у Росії. Прийняття такого документа в Україні могло б запобігти безлічі подібних ситуацій у майбутньому.
На економіку України маніпуляції з держпакетом РКТК самі по собі не вплинуть. Але невирішена ситуація буде сигналом, що наше правове поле не дає змоги інвесторам здійснювати прямі інвестиції, підсилить імовірність того, що за інших рівних умов інвестор зволіє вкласти гроші в безпечнішу в правовому відношенні державу.
ЄБРР інвестував майже 14 мільйонів євро в Рубіжанський КТК. Отож він став першим і поки що єдиним підприємством целюлозно-паперової і пакувальної галузі, яке залучило великий інвестиційний транш. Підприємство пройшло всі перевірочні процедури і вимоги ЄБРР і було визнано відкритим, легітимним і таким, що відповідає всім міжнародним стандартам. Ну прямо перша чарка колом.