Я пропрацював на різних наукових посадах майже 40 років і пішов на пенсію у червні 2000 року. Одержуючи наукову пенсію, в 2001—2003 роках працював у спорідненому інституті за контрактом на півставки. Чи справедливо буде під час перерахунку пенсії за Законом «Про внесення змін до Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» врахувати період після 2000 року?
Віталій ВЕРХУША.
Київ.
Так, питання порушується правильно. Для того, щоб перерахувати пенсію з 1 січня 2004 року за нормами Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 20.11.2003 р., пенсіонерам потрібно було донести до органів Пенсійного фонду довідки про заробітну плату наукового (науково-педагогічного) працівника за будь-які п’ять років роботи підряд за період до 01.07.2000 р. та за весь період роботи на посаді наукового (науково-педагогічного) працівника після 01.07.2000 р. до моменту звернення за перерахунком пенсії. Якщо пенсіонер після 1 липня 2000 року не працював на посаді наукового (науково-педагогічного) працівника, то перерахунок пенсії здійснювався лише із заробітку за п’ять років роботи до 01.07.2000 р. Проте, справді, після призначення пенсії багато пенсіонерів працювали за контрактом на посадах наукових працівників з неповним робочим днем і відповідно отримували невисоку заробітну плату. У такому разі цей низький заробіток після призначення пенсії занижував середній коефіцієнт заробітку особи, а відповідно, і занижував розмір пенсії після її перерахунку.
Федерація профспілок України звернулася із зазначеного питання до Міністерства праці та соціальної політики з пропозицією прийняти рішення про те, щоб за бажанням пенсіонерів той заробіток, який вони отримували після призначення пенсії, не враховувати під час перерахунку пенсії.
Нині Міністерство праці разом із зацікавленими міністерствами та відомствами розглядають питання з врегулювання порушеної проблеми.