Чи можуть «чорнобильці» для перерахунку пенсії за бажанням надавати довідки за один будь-який рік роботи на забруднених територіях?
Володимир Барановський.
Чернігів.
Статтею 57 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено, що особи, які належать до відповідних категорій постраждалих осіб, середньомісячний заробіток для обчислення пенсії можуть брати за будь-які 12 місяців поспіль роботи на територіях радіоактивного забруднення.
Водночас, з 1 січня 2004 року набрав чинності Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», яким передбачено, що пенсії обчислюються із заробітку за будь-які 5 років роботи поспіль за період до 1 липня 2000 року та заробітку за весь період страхового стажу після 1 липня 2000 року до моменту виходу на пенсію. Прикінцевими положеннями цього Закону зазначено, що до приведення законодавства України у відповідність із цим Законом закони України та інші нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону. У зв’язку з цим норми статті 57 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» нині не застосовуються.
Тож, якщо після 1 січня 2004 року особі, яка належить до постраждалих осіб (1-4 категорій), пенсія призначається вперше, то заробіток для обчислення пенсій визначається відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», тобто: за будь-які 5 років роботи поспіль за період до 1 липня 2000 року та заробітку за весь період страхового стажу після 1 липня 2000 року до моменту виходу на пенсію.
Є особливості перерахунку пенсій тим особам, яким пенсія була призначена до 1 січня 2004 року, і зазначена пенсія перераховується відповідно до статті 43 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Наприклад, учаснику ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 2 категорії у 2000 році призначалася пенсія за віком відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення». На той час заробіток для обчислення пенсії міг визначатися за трьома варіантами, з яких особа за власним бажанням могла вибрати один: 1) за останні 2 роки роботи перед виходом на пенсію; 2) за будь-які 5 років роботи поспіль протягом усієї трудової діяльності; 3) за будь-які 12 місяців або меншу кількість календарних місяців поспіль чи за один місяць роботи на територіях радіоактивного забруднення відповідно до статті 57 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Якщо для обчислення пенсії заробіток був визначений за одним варіантом, то в будь-який час пенсіонер міг перерахувати пенсію із заробітку за іншим варіантом. Відповідно ці ж періоди, як нереалізоване право, можуть бути враховані й під час проведення перерахунків пенсій з 1 січня 2004 року, про що і було підтверджено Пенсійним фондом України.
Володимир МАКСИМЧУК,заступник керівника управління апарату Федерації профспілок України з питань соціального захисту.