Львів’янку Ольгу Наливайко я зустріла в Києві на майдані Незалежності в незабутні останні дні листопада, які сколихнули весь світ. Не звернути на неї увагу було просто неможливо. На плечі симпатичної жінки з урочистим виглядом сидів красень-півень. Він озирався на людей з жовтими та жовтогарячими прапорами й прапорцями, стрічками, шарфами, квітами, транспарантами, плащ-накидками, кульками і, мабуть, не міг збагнути, що ж то відбувається, чого так багато народу зібралося навколо.Чому люди то плачуть, співаючи гімн, то скандують «Ю-щен-ко!», то весело танцюють? Звідки півень міг знати, що став свідком народження української нації, свідком помаранчевої революції?!

Пані Ольга дозволяє погладити шовкову голівку свого пернатого друга. Півень тримається чемно, стримано, але з почуттям гідності, як і личить Графові, а не якомусь там забіяці дворовому.

— Я працюю у львівському ботанічному саду. Сама з давнього роду Наливайків, маю фамільний герб Налєвка. Тому й півень у своєму паспорті записаний як Граф Налєвка, — розповідає жінка. — Його мені подарували конкретно на борщ, коли два роки тому мій син зламав руку. Зарізати не змогла. Я дуже люблю тварин. Годуючи, розмовляла з півником, і він дуже швидко почав упізнавати мене, радіти приходу. Всі тварини тягнуться до людей і за турботу віддячують щирою любов’ю і відданністю.

До столиці пані Ольга добиралася автостопом. Каже, геть не боялася, бо півень відганяє нечисту силу й охороняє краще, ніж собака. І свою хазяйку образити не дасть нікому. В наметовому містечку на Хрещатику був і її син — студент, майбутній журналіст. Теж захищав своє волевиявлення. Хлопець двічі був спостерігачем — у Донецьку й на Харківщині, і його ще в першому турі навіть не підпустили до підрахунку голосів.

В Ольги Наливайко це вже не перша екзотична поїздка. Побувала з Графом у Карпатах, коли Ющенко сходив на Говерлу. В 2001 році на Маланку й Василя водила справжнісіньку козу по вулицях Києва. Відвідала тоді і Український дім, де Віктор Ющенко, тоді ще Прем’єр-міністр, сфотографувався з її козою. Святкувала Ольга торік і День Києва в супроводі кози та півня. І завжди подорожує автостопом.

Не дивуйтеся, якщо і в новорічні дні зустрінете цю незвичну компанію на вулицях Києва. Жінка обіцяла обов’язково повернутися.

— Мій Граф дасть знати, що розпочнеться його рік — рік Півня. А ще він проспіває початок нової ери в історії України.