Тваринам, щоб перетнути кордон Євросоюзу, належить мати електронний підшкірний чіп
Звісно, вживляння чіпа мають робити фахівці з відповідними ліцензіями, повідомили в Держдепартаменті ветмедицини Міністерства агрополітики. Носій інформації розміром у половину рисового зерна вводиться в ділянку холки — дані з нього зчитують спеціальним приладом. Процедура вживлення триває кілька секунд, послуга коштує майже 50 гривень. Чіпи — їх постачає в Україну німецька фірма Байєр — цілком відповідають вимогам ЄС, пояснив головний державний інспектор ветеринарної медицини Хмельницької області Микола Айшпур. За його словами, вони біологічно сумісні з організмом тварин і не дають ускладнень.
Проблеми ідентифікації можуть виникнути з рибами та рептиліями. Але, зазначив у розмові начальник управління ветеринарної медицини в Чернівецькій області Петро Мельник, «у нас і люди не всі паспорти мають, а ми хочемо, щоб у кожної золотої рибки був чіп і паспорт».
Що стосується ще однієї вимоги ЄС до мандрівних тварин — обов’язкової наявності документа про результати аналізу на антитіла зі сказу, то, запевнив головний інспектор ветеринарної медицини України Петро Вербицький, таке дослідження можна зробити у столиці — в Центральній державній лабораторії ветмедицини, і коштує ця послуга майже 100 гривень. Найближчим часом відповідне обладнання з’явиться і в регіонах.
 
Про нас писали
«Україна учора опинилася в тій самій ситуації, що й ми у квітні 1989 року після свого «круглого столу». Ще не вся небезпека залишилися позаду. Влада напевно спробує показати силу, але український народ йде до остаточної перемоги».
«Газета виборча»(Польща). 14.12.2004.