Саме так зустрічатимуть Новий рік Віктор Ющенко і Майдан
Після виступу Віктора Ющенка почався феєрверк, людям роздали тисячі помаранчевих кульок. Багатотисячний хор уже традиційно злагоджено, наче «академісти», виконав гімни: державний — «Ще не вмерла...», мітинговий — «Україна» у виконанні Тараса Петриненка та духовний «Боже, великий, єдиний». Десятки тисяч свічок запалали у руках людей.
Святковий мітинг завершився вже трохи призабутим закликом до посилення блокади будинку Кабінету Міністрів. «Завтра незаконний уряд під керівництвом колишнього прем’єра Януковича о 10 годині планує почати своє засідання, — сказав Віктор Ющенко. — Але ніякого незаконного засідання уряду не може бути за визначенням... Ви знаєте, мабуть, у політичній історії дуже мало є прикладів, коли парламент країни, відповідно до Конституції, відправляє уряд у відставку, а той каже: я не хочу йти, я повернуся назад, я буду керувати.... Туди повинен зайти чесний уряд... Тому я просив би всіх, і особливо членів наметового містечка, завтра з самого ранку посилити блокаду Кабміну... Генпрокуратура повинна вжити дій до цього незаконного засідання уряду... Щоб не було парадоксів, коли платіжки у 700 мільйонів ганяються з одного місця в інше...»
До пізньої ночі тривало колективне написання листа з найщирішими побажаннями мешканцям Донбасу: величезний сувій майданної творчості вчора повезла до Донецька Юлія Тимошенко, яка зізналася, що вже одержала свій почесний «кадровий портфель» — посла Києва у шахтарському краї.
Але ні спільна «епістолярна творчість» Майдану, ні святковий концерт не завадили добровольцям виконати розпорядження Віктора Ющенка. Вони не стали чекати на ранок — ще з ночі було заблоковано всі входи та під’їзди до Кабміну з вулиць Грушевського, Інститутської та Садової. Прихильники Віктора Ющенка пускають до Кабміну всіх працівників апарату та міністрів, для впевненості перепитуючи, чи їх прізвище часом не Янукович.
Бо, як сказав «польовий командир» Юрій Луценко, у блокуючих єдине завдання — «не пропустити громадянина Януковича до приміщення уряду» (на знімку). Водночас у сквері навпроти будинку уряду знову затягнули безперервну мелодію барабанщики. Віктор Янукович не прийшов. Засідання уряду під його головуванням не відбулося. Прес-секретар Януковича Олександр Тарнавський повідомив, що ранкове засідання скасовано, і він не знає, чи воно відбудеться взагалі. Пізніше стало відомо, що засідання уряду провів Микола Азаров у приміщенні Міністерства фінансів. Без Януковича. Тож Кабмін чекає на прихід уряду, обраного згідно з законом і Конституцією.
Робоча група на чолі з Віктором Ющенком продовжує працювати над принципами формування нового складу уряду народної довіри.