Зустрічати Новий рік із зеленою пухнастою лісовою красунею — вікова традиція. А чи не занадто багато ми вирубуємо, а отже, знищуємо молодих хвойних насаджень?
Державний комітет лісового господарства України повідомляє: нині площа спеціальних плантацій, де вирощують новорічні ялинки, становить більш як 3 тис. гектарів, на яких зростають понад 17 млн. рослин. Із них для реалізації вже придатні близько 4 млн. ялинок. Торік, приміром, торговельним організаціям передали близько 1 млн. ялинок. Крім того, підприємства галузі щороку заготовляють майже 1 млн. хвойних дерев під час рубок, пов’язаних з доглядом за лісом, прорідження насаджень, необхідного для забезпечення їх нормального росту.
Отже, цьогоріч державні обласні лісогосподарські об’єднання, як і в минулі роки, повністю виконали замовлення торговельних організацій на поставки новорічних красунь. І всі бажаючі можуть їх вільно придбати.
Та, на жаль, під Новий рік у лісових масивах самовільно, по-хижацьки вирубують багато хвойних дерев. Спеціальні рейдові бригади у складі представників державної лісової охорони, міліції, громадськості затримують браконьєрів. Лише торік було складено 2194 протоколи на лісопорушників.
Нагадаємо: за незаконно зрубані у лісових насадженнях дерева діаметром біля шийки кореня до 10 см накладається штраф від 26 до 51 грн. Крім того, за таке порушення відповідно до ст. 65 Кодексу України про адміністративні порушення передбачено штраф від 85 до 170 грн.
Тож, щоб замість приємного святкування не вскочити в халепу, Держкомлісгосп радить усім громадянам і просить їх купувати ялинки тільки у спеціально відведених місцях.
Будьмо обережні всюди
А щоб новорічні й різдвяні свята не обернулися лихом, міністерства охорони здоров’я, внутрішніх справ та з надзвичайних ситуацій застерігають: куплені неякісні продукти харчування, неправильно приготовлені і збережені, надмірне вживання алкогольних напоїв стають причиною численних отруєнь і смертельних випадків, що трапляються під час цих святкувань.
Велику небезпеку несуть піротехнічні вироби. Деякі з них залітають у вікна, на горища, спричиняють пожежі, влучають у людей, вибухають у руках любителів цих розваг, травмують їх і оточуючих. Міліція радить купляти «стрілячки» лише у спеціальних місцях і не допускати необережного поводження з ними.
А щоб ялинки не впали і не загорілися, МНС радить встановлювати їх на стійкі основи, ретельно перевірити якість електродротів. А якщо вже ялинка несподівано сплахнула, не треба панікувати: негайно від’єднуйте її від електромережі, накривайте чимось вогонь, заливайте водою. Відчуваєте, що не впораєтеся, — викликайте пожежників.