Між Вільнюсом і Луцьком нема угод про побратимство. Та дружба в них давня: в XІV—XV століттях Луцьк був другою після Вільнюса столицею Великого князівства Литовського. В Луцьку й досі стоїть замок Любарта, сина великого литовського князя Гедиміна. В цьому замку 575 літ тому монархи Європи визначали майбутнє континенту після нашестя монголів. Той з’їзд — ніби прообраз сучасного Європарламенту...
А на початку нинішнього грудня місто отримало подарунок — комп’ютерну копію картини відомого литовського художника Рімалдаса Мячкавічуса «З’їзд європейських монархів у Луцьку 1429 року» (картину створено 1935 року, вона нині прикрашає президентський палац у Вільнюсі).
Церемонія передачі відбулася в замку Любарта. А привезли подарунок директор видавництва «Балтія друк» Рута Малікенайте і головний редактор Віргініюс Строля.
— Ми з Віргініюсом литовці, але наше видавництво є українським, — сказала в Луцьку пані Малікенайте. — Випускаємо листівки, туристичну літературу і путівники. Видали також фотоальбоми про мальовничі місця України, українську ікону. Зараз готуємо альбом українських історичних портретів.
— Цей альбом охопить такі періоди історії: Русь Мономаха, князівства Литовське та Польсько-Литовське, козацька доба, — розповідає Віргініюс Строля. — Можливо, звернемося до майбутнього Президента України, до його польського і литовського колег з проханням підтримати цей задум.
А тепер щодо картини Мячкавічуса. Оскільки ми працюємо в Україні, то хотіли зробити вашому народові й вашому місту скромний дарунок —  комп’ютерну копію цієї картини. Вона зберігається в резиденції нашого президента, тож довелося просити дозволу на зйомки в канцлера адміністрації, і він радо згодився. Як бачите, сучасна техніка дозволяє створити видимість оригінального полотна.
— Ми навіть зібралися їхати до Вільнюса, щоб подивитися цю картину, аж тут такий подарунок! — каже заступник міського голови Луцька Святослав Кравчук. — І вчасно, адже цього року ми відзначили 575-річчя з’їзду європейських монархів. Є задум скопіювати картину на одному з будинків старої частини міста.