Багаторічний досвід свідчить: більшість надзвичайних ситуацій, зокрема пожеж, що виникають під час святкування Нового року, трапляється через недотримання елементарних вимог безпеки під час влаштування ялинки, використання різноманітних піротехнічних виробів. Тому радимо усім дотримуватися вимог пожежної безпеки в новорічні та різдвяні свята:
— щоб уникнути пожежі в оселі, ялинку треба розмістити на стійкій основі: на підставці, в посудині з піском, причому так, щоб вона не перешкоджала виходу з приміщення, була розташована на відстані не менш як півметра від систем опалення, телевізорів, приймачів, магнітофонів, легкозаймистих матеріалів;
— для прикрас ялинки застосовуйте електричні гірлянди тільки заводського виготовлення. Лампи гірлянди закріплюйте надійно, бо в разі падіння чи поштовху вони можуть спричинити пожежу. Обов’язково перевірте справність електричного проводу, його ізоляцію;
— для масових заходів ілюмінацію має робити лише фахівець;
— не треба прикрашати ялинку целулоїдними, паперовими та іншими легкозаймистими іграшками і прикрасами, ватою, марлею. І звичайно ж, не використовуйте свічки, пам’ятайте, що хвоя — легкозаймиста;
— категорично забороняється використовувати у приміщенні бенгальські вогні, хлопавки, різноманітні піротехнічні засоби, феєрверки.
До уваги батьків: не залишайте сірники, запальнички, бенгальські вогні та інші піротехнічні засоби у місцях, доступних для дітей, не дозволяйте малюкам самим бавитися з такими іграшками.
При ознаках пожежі не панікуйте. Якщо загорілася гірлянда, негайно вимкніть її з розетки. Якщо ялинка, — намочіть ковдру, рядно й накрийте її або залийте водою. Якщо самі не в змозі справитися з бідою, викличте пожежну охорону.
Отож не нехтуйте правилами безпеки, навчайте цього дітей. Бережіть життя, бо ціннішого за нього немає нічого. Нагадаю також, що в державі діє Народна служба порятунку — 01, яка завжди прийде вам на допомогу.
Радісних і веселих вам свят, а головне — безпечних.
Григорій РЕВА, Міністр України з питань надзвичайних ситуацій.