глав країн—учасниць Співдружності незалежних держав до народів країн Співдружності і міжнародного співтовариства у зв’язку з 60-ю річницею Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років

Країни — учасниці Співдружності незалежних держав 9 травня 2005 року відзначають 60-ту річницю Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років. Ця війна проти найбільшого зла людства — фашизму — за своїми масштабами і запеклістю мала безпрецедентний характер. Вона вимагала найбільшого напруження сил і волі всіх народів Радянського Союзу.
Звертаючись до народів країн Співдружності і міжнародного співтовариства з нагоди цієї дати, ми пишаємося тим, що народи наших держав зробили вирішальний внесок у досягнення Перемоги і порятунок народів не тільки Європи, а й усього світу від фашистського поневолення. Саме вони зазнали у війні найбільших людських і матеріальних втрат. Мільйони людей віддали свої життя в ім’я досягнення Перемоги.
Усі ми в неоплатному боргу перед тими, хто поліг у справедливій і священній війні за волю і незалежність Вітчизни, хто пройшов тяжкими дорогами війни і розгромив фашизм. Наш святий обов’язок — шанувати їх подвиги і продовжувати роботу з увічнення пам’яті полеглих, гідного збереження місць їх вічного спокою.
Сьогодні ми вшановуємо тих, хто здобув Велику Перемогу і дожив до її славного ювілею, і закликаємо піклуватися про покоління людей, котрі приймали участь у війні.
Вирішальними чинниками Перемоги над фашизмом були глибоке усвідомлення народами реальної загрози волі і незалежності кожного з них і своєї спільної Батьківщини — Радянського Союзу, братерська дружба народів, організаторська роль вищого військово-політичного керівництва країни, героїзм і мужність воїнів, партизанів і підпільників, самовідданість трудівників тилу. Це — наша Велика Перемога.
Свій внесок у розгром фашизму внесли країни антигітлерівської коаліції, народи якої також зазнали серйозних втрат. Думаємо, держави, що приймали участь у цій війні, і надалі зберігатимуть і впорядковуватимуть військові меморіали, могили радянських воїнів, воїнів країн антигітлерівської коаліції, учасників руху Опору і поховання жертв фашизму.
Країни — учасниці Співдружності незалежних держав активно взаємодіють в ім’я зміцнення безпеки і стабільності, вживають ефективних заходів з метою протидії новим глобальним викликам і погрозам. Ми переконані, що подальший розвиток людства шляхом цивілізації не повинен супроводжуватися нещастями і жертвами нових воєн.
Підтверджуючи свою прихильність основним принципам і нормам Статуту ООН, ми виступаємо за мирне розв’язання конфліктів, що виникають у світі, за утвердження духу довіри і взаєморозуміння між державами і народами, за збереження ключової ролі ООН у підтримці міжнародної безпеки, в розв’язанні найважливіших міжнародних проблем, а також за боротьбу з будь-якими спробами відродження і поширення фашизму.
Ми підтверджуємо, що Співдружність незалежних держав і надалі всіляко зміцнюватиме всебічне співробітництво з усім міжнародним співтовариством в ім’я утвердження справедливого світу і процвітання народів, і закликаємо світову громадськість до єдності дій для досягнення цих благородних цілей.