Згідно з оперативними даними, у країні встановлено своєрідний кукурудзяний рекорд — зібрано 9,5 мільйона тонн культури. Врожайність кожного гектара в середньому становила 41,8 центнера. До того ж «королева» порадувала вже другий рік — 2003-й, коли взяли 6,88 мільйона тонн зерна, також виявився прикметним. «Другий рекордний врожай кукурудзи поспіль — значний виняток у зв’язку з низкою економічних, кліматичних і інших закономірностей», — відзначають експерти АПК-Інформ. Але, як то кажуть, неврожай — горе, врожай — вдвічі. Висушити таку кількість зерна — проблема, до того ж для аграріїв «задоволення» не з дешевих. А у зв’язку с надвиробництвом ціна пішла вниз. Керівник одного з сільгосппідприємств Жашківського району Черкаської області, повідав народний депутат Омелян Парубок, «посіяв-зібрав кукурудзу, на елеваторі висушив, продав і ще залишився винним елеватору за сушіння...».
Закінчити сезон «горючка» не пускає
Для завершення комплексу осінньо-польових робіт у поточному сезоні вітчизняним сільгоспвиробникам треба 85 тисяч тонн дизельного палива. Тим часом, станом на 21 грудня, у сільгосппідприємствах було в наявності лише 62,7 тисячі, повідомляє Мінагрополітики. За останній тиждень ціни на ДП і бензин у країні трохи знизилися — на 36 і 47 гривень за тонну відповідно. Водночас, порівняно з початком вересня, середні оптові ціни на дизпаливо зросли на 500—550 грн./т.
Аграріям реалізовувалась і пільгова «горючка». Наприклад, дизельне паливо за фіксованою ціною 1970 гривень за тонну, але як цей ресурс розподілявся — питання. З’ясувати це, а також кому дісталися доплати на придбання добрив і взагалі як витрачалися передбачені в нинішньому році для АПК бюджетні кошти, Комітет з питань аграрної політики і земельних відносин ВР зобов’язав відзвітувати керівництво аграрного міністерства в лютому 2005-го.
Надої падають. Зросте ціна?
У листопаді на 23 відсотки впали обсяги виробництва молока — до 886 тисяч тонн. За оперативними даними Держкомстату, скорочення, порівняно з жовтневими даними, відбулося і в сільгосппідприємствах (на 19,8 відсотка — до 142 тисяч тонн), і в господарствах населення (на 23,6 відсотка — до 744 тисяч тонн).