Чи є платником земельного податку власник сертифіката на право на земельну частку (пай)?
Богдан ОЛЕКСОВИЧ.
Миколаївська область.
Справляння плати за землю здійснюється відповідно до Закону України «Про плату за землю», статтею 2 якого визначено, що власники землі та землекористувачі, крім орендарів, сплачують земельний податок. Згідно зі статтею 22 Земельного кодексу України право власності на землю або право користування наданою земельною ділянкою виникає після встановлення землевпорядними організаціями меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) і одержання документа, що посвідчує це право. Право власності або право постійного користування землею посвідчується державними актами.
При цьому плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки земель. За земельні ділянки, надані в оренду, справляється орендна плата.
У свою чергу, сертифікат на право володіння земельною часткою (паєм) є правовстановлюючим документом, що посвідчує право володіти, користуватися та розпоряджатися зазначеною часткою. Водночас сертифікат на право володіння земельною часткою (паєм) не є і не може бути підставою для сплати земельного податку власниками цих сертифікатів.
Ірина МАЧУСЬКА, юрист.