Існуючий порядок оподаткування сільгоспвиробників продовжено на наступний рік. Верховна Рада прийняла зміни до деяких законів щодо оподаткування сільськогосподарських підприємств. Народний депутат Сергій КасьЯнов так прокоментував положення цього документа:
— Подія, яка відбулася в парламенті, є знаковою для аграрного сектору. З 1 січня 2005 року мав набути чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо оподаткування сільськогосподарських підприємств та підтримки соціальних стандартів їх працівників», який, по суті, скасовував пільги в оподаткуванні сільськогосподарських товаровиробників. Під час прийняття цього закону селян заспокоювали обіцянкими уряду про збільшення прямої підтримки сільському господарству за рахунок дотацій з державного бюджету, які мали забезпечити компенсацію втрат товаровиробників.
Однак цього не сталося, і село, не отримавши нічого натомість, позбувалося пільг, які фактично є дотацією через податок на додану вартість. Що це означає? Переробні підприємства, які отримували продукцію від селян, свій податок на додану вартість не сплачували до бюджету, а давали як дотацію сільгоспвиробникам. Податок на додану вартість, який мали сплачувати селяни, реалізовуючи свою продукцію, залишався у них, ішов як дотація і використовувався на придбання техніки та інших основних засобів виробництва. Ця сума дорівнювала приблизно 2 мільярдам 800 мільйонам щорічно. З наступного року вся ця система руйнувалася і селяни мали сплачувати податки на загальних підставах, до того ж не отримавши від держави належної компенсації.
Прийнятий закон передбачає, по-перше, зберегти на наступний рік пільговий порядок оподаткування аграрної сфери податком на додану вартість, а по-друге, привести у відповідність до чинного законодавства фіксований сільськогосподарський податок з деякими його вдосконаленнями. І третє: передбачається уточнити законодавчу процедуру і порядок сплати сільськогосподарськими товаровиробниками збору на обов’язкове пенсійне страхування, тобто відбувається перехід до поступової сплати внеску до Пенсійного фонду — 6,4%, а решта компенсується державою у вигляді субсидій Пенсійному фонду.
Цей закон є відповіддю уряду на невиконання зобов’язань щодо переходу на нову систему фінансування АПК. Доки уряд не виробить нових механізмів підтримки аграрного сектору, ми мусимо залишити існуючу систему стягнення податків, удосконаливши тільки порядок сплати внесків до Пенсійного фонду. Іншої альтернативи у нас немає.