стежили за переголосуванням другого туру виборів Президента України. Понад 12 тисяч осіб. Висновки представників від СНД і європейських інституцій дещо відрізняються, що вже стало традицією. Так, спостерігачі ОБСЄ назвали волевиявлення 26 грудня «найдемократичнішим за всю виборчу кампанію». А представникам СНД, яким другий тур видався чесним і транспарентним, а самі вибори 21 листопада легітимними, нинішнє переголосування принесло засмучення через «численні серйозні порушення».
Глава місії довгострокових спостерігачів від ОБСЄ Герт Аренс дав високу оцінку роботі виборчих комісій усіх рівнів під час переголосування. Особливо він відзначив виконання своїх функцій ЦВК. Водночас Аренс висловив стурбованість низкою порушень норми, що стосується заборони агітації після 24 грудня. Його колега глава місії короткострокових спостерігачів від ОБСЄ Брюс Джордж назвав голосування, що відбулося, зразковим.
Виступаючи в ефірі одного з українських телеканалів, віце-президент Європарламенту Яцек Саруш-Вольський заявив, що голосування відбулося відповідно до європейських стандартів. Він зазначив, що на сесії Європарламенту може бути розглянуто питання про те, щоб «залишити відчиненими для України двері ЄС».
Перший віце-спікер Держдуми РФ Любов Сліска, котра очолювала делегацію російських спостерігачів, відзначила порушення під час голосування. Так, багато громадян, які не змогли прийти на виборчі дільниці за станом здоров’я, не одержали можливість взяти участь у виборах. А 26 грудня проводилася незаконна агітація. Отож результати виборів може бути піддано сумніву, однак остаточні висновки робити поки що рано, підкреслила вона.