Якщо 21 листопада у прес-центрі Віктора Ющенка перемогу, зафіксовану даними екзит-полів і паралельного підрахунку голосів, відзначали неймовірною ейфорією, то 26 грудня, навчені гірким досвідом, до тріумфу поставилися спокійніше: просто запропонували присутнім шампанське в помаранчевих скляночках. Скромно, але переконливіше.
У залах лунав багатомовний гамір. Знайомий з попередніх післявиборних неспань арабський телевізійник привітав нас революційним жестом, так, наче пройшов вишкіл у наметах «Пори»: «Вітаю, чим більше голосуєте, тим краще у вас виходить»...
Цифри і справді засвідчували «краще». Цього разу не тільки екзит-полів, а й ті, що надходили з ЦВК. Нарешті на початку третьої ночі у прес-центрі з’явився Віктор Ющенко з дружиною Катериною Чумаченко. «Перша новина — здійснилося!»— урочисто проголосив лідер «Сили народу» під захоплені вигуки переповненої аудиторії. Віктор Андрійович назвав переголосування другого туру виборів «перемогою українського народу, української нації, до цього ми йшли кілька століть... Ми перегортаємо сторінку неповаги до людини, брехні і насильства. Люди, які втягнули Україну в прірву, сьогодні відходять у минуле».
Віктор Ющенко запевнив, що усвідомлює, яка відповідальність лягає на його команду після виборів і постарається, щоб вона виправдала одержаний кредит довіри. Між іншим, один із близьких соратників Ющенка Петро Порошенко, мабуть, уперше цієї ночі публічно зізнався, що не проти виправдовувати довіру на посаді прем’єра.
Прокоментували штабісти Віктора Ющенка і заяви потенційних опозиціонерів. Заступник керівника виборчої кампанії Ющенка Анатолій Гриценко дав їм «безплатну пораду»: «Найкраще для Януковича зараз — це визнати поразку і готуватися до виборів 2006 року».
«Порядок буде наведено в Україні в усіх сферах життя, буде системна реформа, проведена на кожному рівні, але це не означає, що наша команда матиме таку ознаку, як жорстокість або несправедливість», — пообіцяла і співголова коаліції «Сила народу» Юлія Тимошенко. До речі, вона досить прозоро висловилася і на адресу керівника російської держави, якщо тому за інерцією заманеться «підігрівати» нову опозицію до нового керівництва української держави.
А сам Віктор Ющенко покладається на здорові бізнес-кола України. Він закликав до створення «круглого столу» для «незалежної політичної еліти», а також попросив українців «засукати рукава» для допомоги новій владі, щоб «національна бізнесова еліта присвятила себе» побудові нової демократичної держави.
Після виступу у прес-центрі Віктор Ющенко запросив журналістів туди, де б’ється серце помаранчевої революції, — на майдан. Там на виступ лідера президентських перегонів уже багато годин терпляче чекав багатотисячний мітинг. Якби ще кілька місяців тому хтось запитав, чи вийдете ви на мітинг о другій ночі, це запитання сприймалося б як чорний гумор, але сьогодні для десятків тисяч киян година доби жодної ролі не грає.
Майдан скандував: «Ющенко — Президент», «Україна», «Схід і Захід разом». «Переконаний, що сьогодні почався новий політичний рік в Україні... Ми чотирнадцять років були незалежними, але зараз стали вільними. Перед нами незалежна і перед нами вільна країна». Справді, саме народ довів свою силу і зумів «видавити», можливо, найцинічніший режим Європи.
А що майдан? «Язик не повертається сказати, щоб завтра майдан розійшовся, — сказав Ющенко. — Куди розійшовся? Цю перемогу треба захистити... закріпити... визнати те, що Україна залежить не від Москви, Америки, Європи, а від кожного з нас. Тому нам треба працювати для України», — зазначив він. Цієї ночі місто так і не заснуло...
Людмила КОХАНЕЦЬ, Анатолій БЕНЬ, Сергій ЛАВРЕНЮК.