Країна входить у новий рік із затвердженим держбюджетом-2005. Президент України Леонід Кучма назвав ухвалений парламентом закон «найсоціальнішим бюджетом за всі роки незалежності» з точки зору збільшення видатків на соціальні потреби. «Бюджет складний, але простих бюджетів взагалі не буває», — сказав глава держави.
Проте уже до 15 лютого Верховна Рада має намір внести серйозні зміни до головного фінансового документа держави. За словами голови бюджетного комітету ВР Петра Порошенка, фактично це буде новий бюджет на 2005 рік, у якому буде підвищено базові показники, в тому числі й видатки на соціальні статті. Для цього пропоновано, зокрема, обмежити пільги суб’єктам господарювання, переглянути збори за користування надрами та державним майном.
Фракція «Регіони України», за словами Валерія Коновалюка, наступного року наполягатиме на внесенні змін до Бюджетного кодексу України. З тим щоб уже навесні можна було б визначити основні напрями і пріоритети бюджетної політики та схвалити програму соціально-економічного розвитку держави.
У своїх коментарях депутати оцінювали ухвалення фінансової конституції держави 339 голосами як вимушений, але необхідний крок. «Для мене найважливішим питанням у держбюджеті-2005 є збереження соціальних програм. Після прийняття закону про бюджет вноситимемо пропозиції про зміну ситуації з виділенням коштів для розвитку промисловості», — вважає Олександр Фельдман («Демократичні ініціативи»). «Вчасне ухвалення держбюджету дає змогу органам місцевого самоврядування зробити фінансові розрахунки на наступний рік за новими показниками та контрольними цифрами, враховуючи підвищення мінімальних зарплат, пенсій, стипендій, виплат на догляд за дитиною», — наголосила Катерина Фоменко («Союз»). «Комуністи вирішили підтримати законопроект про держбюджет-2005 лише після того, як переконалися, що не скорочено видатки на розвиток економіки в країні, на виплати зарплат працівникам бюджетної сфери, а також на соціальні потреби», — сказав Петро Цибенко (фракція КПУ).
Звісно, новому уряду доведеться в новому році працювати з далеко не ідеальним законом про бюджет. Однак Верховна Рада вкотре продемонструвала, що у вирішальний момент здатна об’єднуватися і знаходити такий потрібний нині компроміс.