У Кремлі відбулася прес-конференція президента РФ Володимира Путіна, на якій були присутні понад вісімсот іноземних і російських журналістів. Власний кореспондент «Голосу України» Віктор ТИМОШЕНКО поставив запитання президентові Росії про його розуміння ситуації в Україні.
ПУТІН: — Ми не будемо випереджати результати президентських виборів в Україні. Бо це було б некоректно. Хоча соціологія нам відома. Ми з паном Ющенком особисто знайомі. Коли він був головою уряду України, ми з ним не раз спілкувалися. У нас були нормальні ділові стосунки. Я ще не чув його заяви, що він збирається до Москви. Але, зрозуміло, ми будемо завжди раді прийняти у Москві керівника, якому виявить довіру український народ. У нас з Україною великий обсяг торгово-економічних зв’язків. За одинадцять місяців поточного року товарообіг перевищив позначку 16 млрд. доларів. Це рекорд для наших торгово-економічних зв’язків. Це великий обсяг торгівлі. Я вже не кажу про те, що ми давно знаємо: глибина кооперації між російськими та українськими підприємствами така, якої немає з жодною країною. Що вже казати про гуманітарну складову наших відносин. Кожна друга—третя родина в Україні має родичів у Росії. 17 відсотків населення в Україні — росіяни. Насправді, я гадаю, більше. Це практично цілком російськомовна країна.
Ми добре знаємо, що в найближчі 15—20 років ніхто не розглядатиме прийняття України до ЄС. Сьогодні Туреччина на порядку денному. Переговорний процес, як уже заявлено, триватиме не менш як 15 років. Неактуальна для України сьогодні тема вступу до ЄС. А нам жити потрібно сьогодні і завтра. І жити хочеться добре. Наприклад, Польща вступила до ЄС. А ви знаєте оцінки МВФ? Вони скептичні стосовно польської економіки сьогодні. Їм списали борги, але вони їх збільшили багаторазово. Тож сам вступ до ЄС проблем не розв’язує. Мало того, сучасні стандарти ЄС в економіці, соціальній сфері дуже важкі для економік, що розвиваються. Я думаю, це ще баба надвоє ворожила, вигідно вступати до ЄС сьогодні чи ні. Це ще треба порахувати. «Фелікс» узяти (машинка така) і порахувати з олівцем у руках. Важливо для нас і України ось що. Росія вибудовує з ЄС так звані чотири простори. І перший, і найголовніший із них — це загальноекономічний простір. Але ми, Росія, Казахстан, Білорусь та Україна, у рамках ЄЕП збираємося зробити те саме. Це означає, що ми гармонізуємо економічні відносини в рамках великої Європи. Це не має нічого спільного із прагненням Росії когось підкорити. Це цілковита нісенітниця. Гармонізація економічних відносин у рамках великої Європи не перешкоджає, а, навпаки, створює сприятливі умови руху всіх наших країн, зокрема й України, до загальноєвропейських стандартів. І на якомусь етапі, я не виключаю, якщо ЄС і Україна цього захочуть, для неї буде створено сприятливіші умови. Ось про що треба говорити, а не лякати одне одного з двох сторін якимись погрозами.
Що стосується приїзду пана Ющенка. Хочу ще раз підкреслити: у нас із ним дуже добрі стосунки. Нас що турбує? Це спроби вирішувати політичні питання неправовими методами. Це неприпустимо змінювати правила гри в ході тих чи тих процесів. Наприклад, почали футбольний матч за одними правилами, а закінчуємо за іншими. Ну дурниця якась.
Але в остаточному підсумку, повторюю, ми приймемо будь-яке рішення, що його винесе український народ. Ми працюватимемо з будь-яким керівником України. Єдине: ми розраховуємо, що в оточенні пана Ющенка не буде людей, які будують свої політичні амбіції на антиросійських, сіоністських гаслах. На мій погляд, це геть неприпустимо. Ми, звісно, не проходимо повз такі заяви, ми їх фіксуємо. І сподіваємося, що здоровий глузд і власні національні інтереси візьмуть гору над сьогочасними політичними вигодами.
— Як ви прокоментуєте вчорашню заяву президента Польщі Александра Квасневського, котрий сказав, що Росія краще без України, ніж Росія з Україною?
ПУТІН: — Я був украй здивований, коли побачив це інтерв’ю. У мене з ним дуже добрі відносини. Квасневський — досвідчений політик. До речі, у нас у Росії його дуже добре знають по комсомольській роботі. У мене таке враження, що це заява не чинного президента, а людини, яка влаштовується на роботу у зв’язку із закінченням терміну своїх повноважень.
Бо я не думаю, що цю заяву можна вважати коректною. По-перше, для чинного глави держави, шанованого у світі і нашого сусіда, виступати з коментарями політики інших країн якось не дуже доречно. Ми звернули увагу на те, що було сказано. Що означає Росія без України краще, ніж Росія з Україною? Ми, як ви знаєте, вибудовуємо відносини на пострадянському просторі у винятково коректному режимі. Росія не пішла за югославським варіантом. Росія зробила все, щоб пострадянські країни стали на ноги як самостійні держави. Ми з усіма нашими друзями-партнерами на пострадянському просторі розвиваємо відносини не просто добросусідства, а й щирої рівноправності, з цілковитою повагою до майбутнього і минулого цих країн.
Якщо говорити про те, що Росія без України краще, ніж Росія з Україною, то треба запитати, що мається на увазі. Повторюю, ми не збираємося нікого анексувати. Якщо це вважати бажанням обмежити можливості Росії у розвитку її контактів зі своїми сусідами, то це означає прагнення ізолювати Росію. Я не думаю, що в цьому полягає зміст політики США, хоча, звичайно, із президентом Бушем у мене буде зустріч у новому році, і я поставлю йому це запитання. І якщо це так, то виходить, що позиція стосовно Чечні стає зрозумілішою. Здійснюється політика подвійних стандартів, політика, яка розгойдує Росію. Мені здається, що й у самій Польщі є чим зайнятися. Там безробіття нині — 20 відсотків, а в Росії — 7,4 відсотка. 1973 року державний борг Польщі становив приблизно 47 млрд. доларів. Їм скинули 50 відсотків з політичних міркувань. Сьогодні Польща вже нагромадила боргів 92 млрд. євро. Це понад 100 млрд. доларів.