На жаль, безробіття торкнулось і молоді: її частка у загальній кількості незайнятого населення на Рівненщині — 29 відсотків, найбільше безробітних із сільської місцевості. Нинішнього року соціальними послугами в центрах зайнятості скористалися понад 28 тисяч осіб віком до 28 років.
Але в області чимало роблять для того, щоб допомогти молоді знайти себе на ринку праці.

— За 11 місяців цього року працевлаштовано 10,6 тисячі та залучено до участі у громадських роботах 3,4 тисячі молодих людей, — розповідає директор обласного центру зайнятості Іван Ткачук. —Для випускників загальноосвітніх, професійних навчально-виховних закладів, для неповнолітніх та дітей-сиріт, а також звільнених з лав Збройних Сил України було заброньовано 1,5 тисячі робочих місць.
У співпраці із соціальними партнерами центри зайнятості Рівненщини провели ярмарки професій, освітніх програм, послуг служби зайнятості для молоді. Такі заходи, як переконує досвід, допомагають у визначенні з майбутнім навчанням і працевлаштуванням. У модульному ресурсно-інформаційному центрі, який діє в обласному центрі зайнятості, молодь отримує допомогу під час започаткування власної справи, пошуку роботи. Особливу увагу нинішнього року було приділено молодим людям — інвалідам ІІ—ІІІ групи.
До професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації цього року було залучено майже чотири тисячі молодих безробітних, 619 із яких скористалися правом отримати освіту з першої професії. Із 16 випускників шкіл-інтернатів, які звернулися по допомогу до служби зайнятості, 9 навчаються.
— Активніше боротися з безробіттям серед молоді, на мою думку, допоможе спеціальна програма, яку ми запропонували на розгляд сесії Рівненської обласної ради, — каже Іван Ткачук, який також є депутатом облради. — Вона сприятиме координації діяльності всіх органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, роботодавців, громадських організацій з поліпшення ситуації на молодіжному ринку праці області. Реалізація програми здійснюватиметься за двома стратегічними напрямами. Перший — підтримка зайнятості молоді через регулювання підготовки спеціалістів, чисельність і професійний склад яких відповідав би потребам ринку праці, підтримка самозайнятості молоді. Другий — соціальний захист молоді шляхом сприяння у працевлаштуванні через стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць, підтримки підприємницької ініціативи безробітної молоді, залучення молодих незайнятих громадян до приватного підприємництва. Тим паче що недавно Верховна Рада прийняла спеціальний закон з цього питання, який набирає чинності з 1 січня 2005 року.
— І надалі працюватимемо над розв’язанням проблеми працевлаштування випускників навчальних закладів. Адже щороку до нас у пошуках роботи звертається їх понад півтори тисячі чоловік. І дуже важливо дати молоді перше робоче місце, а отже, шанс проявити себе, — підсумовує директор обласного центру зайнятості Іван Ткачук.

Рівне.