Денне і вечірнє засідання 21 грудня


Верховна Рада ухвалила в першому читанні два сільськогосподарські податкові законопроекти. 345 народних депутатів висловилися за внесення змін до деяких законів України стосовно сплати фіксованого сільгоспподатку, 298 підтримали внесення змін до законів стосовно оподаткування сільгосппідприємств.
Зокрема, парламент пропонує на наступний рік зберегти чинний порядок сплати сільгосппідприємствами податку на додану вартість і встановити на 2005—2006 роки для платників фіксованого сільгоспподатку спеціальну ставку обов’язкового державного пенсійного страхування у розмірі 20 відсотків від загальної ставки з наступним її поступовим збільшенням.
Далі народні депутати висловилися за продовження мораторію на запровадження податку на відсотки за банківськими вкладами фізичних осіб до
1 січня 2010 року. «До чого призвело оподаткування депозитів фізичних осіб?», — запитав Олександр Турчинов (БЮТ). І відповів: обсяги вкладів населення зменшилися вдвічі, що значно поглибило проблеми у банківському секторі. За внесення змін до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», який уже з 1 січня 2005 року передбачав оподаткування вкладів у розмірі 5 відсотків, проголосували 313 народних депутатів.
Верховна Рада взяла за основу законопроект про визнання такими, що втратили чинність, деяких декретів Кабміну. Як сказав Міністр юстиції Олександр Лавринович, настав час зробити декрети «фактом історії». Валентина Семенюк (СПУ) на це зазначила, що період декретотворення — це період страшного кошмару, бо саме завдяки декретам уряду Леоніда Кучми у людей було забрано заощадження, а для деяких «наближених» підприємств створено пільгові умови роботи, чим заподіяно значної шкоди економіці України.
Парламент у першому читанні підтримав зміни до Закону «Про страхування», які передбачають передання частини повноважень Кабміну до відання спеціального уповноваженого органу — Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг. Також у першому читанні ухвалено два законопроекти про внесення змін до Закону України «Про боротьбу з корупцією». За словами голови профільного парламентського комітету Володимира Стретовича, законопроекти розширюють перелік посадових осіб, які можуть бути суб’єктами корупційних дій. Це — Прем’єр-міністр, віце-прем’єр-міністри, міністри, військові посадові особи, керівники та інші посадові особи держпідприємств.