голови Народно-демократичної партії Валерія Пустовойтенка щодо необхідності проведення чесних виборів та консолідації українського суспільства


Як ніколи довго і гостро тривають в Україні президентські перегони. Напередодні повторного голосування 26 грудня 2004 року, хоч ситуація виглядає більш спокійною, політичні амбіції та пристрасті набувають гіпертрофованого розмаху і збільшується прірва розлому суспільства. Незгода між прихильниками обох кандидатів має не стільки ідеологічне забарвлення, скільки активно розігрується карта регіональних, мовних, національних відмінностей. Лунають навіть перестороги про те, що одна з частин України не захоче визнавати новообраного Президента, вже завчасно оголошується, що повторне голосування відбуватиметься з порушеннями та фальсифікацією.
Подібні заяви та позиції додають політичної нестабільності суспільству, яка може призвести до загостреної економічно-соціальної кризи. Невже ми зробимо цей крок у безодню?
Я звертаюся до всіх членів Народно-демократичної партії, до всіх виборців України докласти максимум зусиль та здорового глузду, щоб уникнути розбрату, забезпечити чесне та прозоре проведення повторного голосування та обрання легітимного Президента України! Годі взаємної недовіри та звинувачень! Ми маємо зберегти порозуміння та повагу у людських стосунках серед цілої нації, єдність соборної, унітарної держави України!
Закликаю всі політичні сили, громадські організації нашої держави сприяти злагоді в суспільстві і не дозволити політичним авантюрам повернути українську історію у глухий кут. Не дамо підстав сумніватися в чесному обранні єдиного Президента України! І не допустимо жодної розправи та переслідувань стосовно прихильників його опонента у майбутньому! Українська нація завжди відзначалась своєю шляхетністю та толерантністю, прагненням розвивати демократичні засади суспільства.
Виборча кампанія має зробити завершальний акорд ще до Нового року. Нехай нас об’єднує любов до України та її народу! І нехай з нами буде Бог!