Заступник голови ДПА України Сергій Лєкар повідомив «Голосу України», що з 1 січня 2005 року набирають чинності окремі норми Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб». А саме: стаття 11 закону, відповідно до положень якої оподатковуються операції з продажу об’єктів нерухомого майна; стаття 13 — оподатковування спадщини; стаття 14 — оподатковування подарунків. Відсотки, отримані від розміщення коштів на банківський депозит (вклад), вклад у небанківські фінансові установи чи відсотки (дисконтні доходи) на депозитний (ощадний сертифікат) не оподатковуватимуться до 2010 року, якщо Президент України підпише закон, яким вносяться відповідні зміни.
Оподаткування продажу об’єктів нерухомого майна (будинків, квартир чи кімнат, включаючи землю під ними, чи присадибних ділянок) залежатиме від часу здобуття платником податків права власності на таку нерухомість (до чи після 1 січня 2004 року). Якщо об’єкт нерухомості придбано у власність до 1 січня, то оподаткуванню підлягатиме дохід від його продажу за ставками 1 чи 5% (у відповідних випадках, визначених окремими пунктами статті 11). Якщо об’єкт нерухомості придбано у власність після 1 січня, то оподатковуванню підлягатиме позитивна різниця між доходом, отриманим унаслідок продажу такого об’єкта, і витратами, завданими у зв’язку з його придбанням (будівництвом). Ставка оподатковування становитиме 13%. Плановано, що оцінку вартості нерухомого майна здійснюватиме Фонд державного майна та його регіональні відділення.
Розмір ставок оподаткування об’єктів спадщини залежатиме від ступеня споріднення спадкоємодавця та спадкоємця і від виду успадкованого майна і коливатиметься від 0 до 26%. Не буде платити податок дружина, котра отримала спадок від свого чоловіка, або навпаки. Податок за максимальною ставкою в 26% сплатить громадянин, який одержить спадок від іноземної фізичної чи юридичної особи. Діти, котрі одержать спадщину від своїх батьків, платитимуть 5-відсотковий податок і навпаки. Виняток — об’єкти комерційної власності (цінні папери, корпоративного права тощо) і сума коштів, що перевищує сторазовий розмір мінімальної зарплати. У цих і всіх інших випадках, а також під час одержання спадщини у вигляді плати за використання права інтелектуальної власності для всіх спадкоємців застосовується загальна ставка оподаткування 13%. Розмір податку буде визначатися після того, як громадяни, які отримали спадщину, подадуть річну податкову декларацію, де зазначено вартість отриманої спадщини.
Також С. Лєкар повідомив, що ДПА України очікує 100-відсоткового виконання запланованого на 2004 рік надходження з податку із доходів фізичних осіб. На сьогодні вже зібрано 12,5 млрд. грн., а заплановано надходжень не менше, ніж торік, і це за 13-відсоткової ставки оподаткування. (У 2003 році державною податковою службою було зібрано більш як 13,5 млрд. грн. прибуткового податку з громадян).