Твердження, винесене в заголовок, когось може шокувати, когось образити, але справи саме такі. Права людини в лікувальних закладах нашої країни порушуються постійно і повсюдно. Це, мабуть, головний висновок, зроблений за результатами моніторингу, проведеного громадською організацією «Молодіжна альтернатива» (М’АРТ). Днями її представники презентували звіт, опублікований у рамках проекту «Моніторинг дотримання прав людини в дитячих медичних закладах і дитячих психіатричних лікарнях».
На основі анонімного анкетування всіх учасників процесу перебування дитини в лікувальному закладі (батьків, медиків, чиновників, юристів і, природно, дітей) було створено збірник, зміст якого істотно відрізняється від офіційної версії стану справ у цій сфері. На думку директора проекту Сергія Бурова, численні проблеми викликані трьома основними причинами.
З одного боку, в законодавчій базі дуже чітко прописані соціальні гарантії для пацієнтів, а дотриманню прав людини увага майже не приділяється. З другого — більшість медичних працівників поняття типу «права пацієнта», «доступність інформації» і т. д. виключають у принципі. З третього — пацієнти про власні права і способи їх захисту мають дуже приблизне уявлення.
Як свідчать результати дослідження, найчастіше порушуються право на інформацію, на конфіденційність, на рівність прав, на повагу до приватного і сімейного життя, на свободу від покарань і жорстокого, принизливого для гідності людини поводження.
За словами психолога-консультанта проекту Олени Волочай, переважна більшість опитаних характеризує медичні заклади як «режимні» і трохи менша кількість упевнена, що в лікарні пацієнт залишається сам на сам з медициною.
У процесі роботи фахівці, які проводили моніторинг, зіштовхнулися і з просто кричущими фактами. Зокрема, є дані, що в деяких дитячих будинках стосовно порушників дисципліни використовується такий захід впливу, як погроза поміщення до психіатричної лікарні. Оскільки опитування проводилися анонімно, юридичної сили ця інформація не має. Та є непрямі підтвердження, що такі погрози — не пусті.
У ході моніторингу було також відзначено тенденцію до збільшення кількості випадків захисту громадянами своїх прав у суді. Втім, юристи вважають, що загальнопоширеною цю практику назвати поки що не можна. При цьому медикам не варто забувати, що під час розгляду справ найчастіше аналізується не якість лікування, а факти порушення прав пацієнта. Недавно в одній із західних областей суд виніс рішення про виплату 150 тис. гривень як компенсації за ненадання інформації про наслідки лікування. Лікування, треба відзначити, велося цілком грамотно.
Що вже казати про випадок, який стався в Хмельницькій області, де медпрацівники відмовили в лікуванні дитині. Мотивом відмови послужила інформація про те, ніби батьки дівчинки ВІЛ-інфіковані. Потім з’ясувалося, що чутки про захворювання (хай живе медична таємниця!), м’яко кажучи, сильно перебільшені.