Ілона БОГУШ
26 грудня — історичний день для нашої держави. У цей день громадяни втретє і, як всі ми сподіваємося, востаннє обиратимуть свого Президента. Фаворит виборчої кампанії Віктор Ющенко переконаний, що після оранжевої революції влада вже не спроможна задіяти злочинні механізми фальсифікацій. А відтак її кандидат не має жодних шансів на перемогу. В нашому інтерв’ю Віктор Ющенко виклав свої погляди, які стануть основою для його політики після обрання його Президентом.

Кабмін Януковича увійде в історію як уряд криз — зернової, бензинової, цінової


Вікторе Андрійовичу, яким є головний урок нинішніх президентських виборів?
Наша спільна перемога довела — влада не всесильна. Вона була змушена визнати силу народу. Фальсифікація в другому турі була останнім шансом для влади та її кандидата змусити народ підкоритися обману. Але в них нічого не вийшло. Правда назавжди прийшла і на лівий, і на правий береги Дніпра. В Україні народилася нова сучасна європейська нація. Люди різних національностей і віросповідань, україномовні і російськомовні, багаті і бідні, об’єднані бажанням захистити свій вибір, змогли завоювати свою свободу.
Новий Генпрокурор вже відкрив кримінальні справи за фактами фальсифікації. Хто персонально має відповідати за ці злочини?
Рішення Верховного Суду та Верховної Ради поставили крапку у справі фальсифікації. Я переконаний, що діючий уряд та особисто Янукович повинні нести повну відповідальність за всі злочини і фальсифікації, що чинилися в країні. Я думаю, що і з огляду на те, що за все доведеться відповідати, колишній прем’єр кинувся в опозицію, і ми щодня чуємо з його вуст гнів та критику щодо Кучми. Виникає питання: до кого він в опозиції? Адже Янукович — і досі формально є керівником виконавчої влади. Виходить, що він перейшов в опозицію до самого себе. А взагалі опозиційний стан неприродний для нього хоча б тому, що саме Кучма створив цю персону. Фактично це «Кучма-3».
Довгий час уряд Януковича всі центральні офіційні ЗМІ показували як взірець стабільності в країні. Як можна оцінити його дії сьогодні, фактично після відставки?
Кабмін Януковича увійде в історію як уряд криз — зернової, бензинової, цінової. Все це — наслідки антинародної недалекоглядної і безвідповідальної політики. Всі сили і ресурси урядової команди було кинуто на досягнення однієї мети — забезпечити перемогу на виборах свого керівника.
Уряд Януковича спалював ресурси, отримані ним у спадок від попередніх урядів. Від «економічного чуда» уряду Януковича — зростання ВВП на 13,4% (при перевищенні планових показників росту ВВП більш ніж на 8%) український бюджет отримав аж 1,8% додаткових надходжень. Різниця пішла у кишеню олігархів.
Передвиборні підвищення зарплат і дотації до пенсій вже «з’їдені» шаленим зростанням цін на найважливіші продукти харчування і пальне. Уряд довів,  що він є ініціатором бюджетної кризи. Адже він використав 23 мільярди гривень, які йому не належать. Це — і борги з повернення ПДВ, і сплачені наперед податки. Уряд збільшив зовнішній борг держави, зробивши це тягарем майбутніх поколінь. А найбільш адекватна оцінка його дій — це відставка, проголошена йому Верховною Радою.


Ми порозуміємося з донеччанами та луганчанами одразу після того, як люди відчують турботу нової влади


Як Ви оцінюєте заяви деяких регіональних чиновників щодо автономізації чи навіть відділення від України?
Це пояснюється істерикою та бажанням уникнути покарання за брутальну фальсифікацію результатів виборів. Губернатори Харківщини, Луганщини та Донеччини так налякалися, що вчинили ще серйозніший злочин, закликавши до сепаратизму. Однак серед людей немає жодних підстав для сепаратизму. Адже ми живемо в єдиній країні, і нас не розділити ні за географією, ні за мовою, ні за конфесіями, ані за напрямом інтеграції. Усіх нас об’єднує те, що ми хочемо бути заможними громадянами вільної, справедливої України. Справді, індустріальне серце України знаходиться у Донбасі. Але це невід’ємна частина української економіки. Безумовно, кожен регіон має свої відмінності. Тому потрібно знаходити золоту середину між регіональними й державними інтересами.
Як Ви будете знаходити спільну мову з регіонами, де влада створила вам образ ворога?
Я розумію, що промислові регіони на Сході та Півдні потребують особливої уваги. Тому першу поїздку як Президент України здійсню до Донецької та Луганської областей. Ми порозуміємося одразу після того, як люди відчують турботу нової влади. Донбас — регіон соціальних контрастів. З одного боку, це вимираючі міста, з другого — саме тут живуть кілька найбагатших людей України та Європи. В основі їхнього багатства — каторжна праця шахтарів, яким «вугільні барони» недоплачують, через що мають колосальні надприбутки. Сьогодні навколо вугільної промисловості сконцентрована потужна тіньова економіка, що як бездонна бочка поглинає виділені з центрального бюджету кошти. Держава виділяє величезні гроші на розвиток галузі, але рядовий шахтар не одержує й сотої їх частки.
Під час прем’єрства Ви вже намагалися реформувати вугільну галузь...
Справді, коли 2001-го мій уряд намагався покласти край вугільній мафії, то ці «генерали» разом з донецьким губернатором Януковичем виступили за мою відставку. Тоді ми розробили спеціальну галузеву програму «Вугілля України». Цей документ давав гірникам надію уже за кілька місяців отримати стабільну зарплату і забути про багатомісячні заборгованості. Однак, на жаль, тоді моєму уряду не дали довести цю реформу до кінця. Хоча під час мого прем’єрства кошти виплачувалися вчасно, і столиця не побачила жодного шахтарського страйку. Я вас запевняю, що за мого президентства ми наведемо порядок у вугільній сфері. Обкраданню шахтарів буде покладено край.
Якими будуть перші кроки Президента Ющенка для підвищення зарплат, пенсій та вирішення інших соціальних проблем?
Головним пріоритетом мого Плану дій «Десять кроків назустріч людям» є вирішення соціально-економічних проблем. Я вже завізував проекти указів, які дадуть можливість вже невдовзі покращити життя громадян. Перший Указ передбачає встановлення нового, підвищеного прожиткового мінімуму у 423 гривні (за нашою ініціативою Верховна Рада вже прийняла відповідний закон). Тимчасові надбавки до пенсій, встановлені урядом Януковича за два місяці до виборів, будуть узаконені і стануть постійними.
Другий Указ спрямований на створення 5 мільйонів нових робочих місць. Згідно з третім Указом, одноразову допомогу при народженні дитини буде збільшено удесятеро, з 725 гривень до 8460 гривень. Наступний Указ передбачає визнання втрачених заощаджень громадян державним боргом, а також суттєво збільшує обсяг коштів, спрямованих на ці цілі. Передбачається, що на компенсацію заощаджень підуть кошти, недоотримані під час проведення «прихватизації» у передвиборний період — а це мільярди гривень. Варто згадати хоча б про «Криворіжсталь».


Націоналізації і реприватизації не буде. Однак олігархи заплатять сповна за «прихватизовану» державну власність


Ви неодноразово заявляли, що існують джерела для збільшення надходжень до бюджету. Де збираєтеся знаходити ці кошти?
Сьогодні 50% економіки знаходиться в «тіні» — і легалізація цих коштів дозволить вже ближчим часом істотно збільшити видатки на соціальний захист громадян. Щоправда, цю проблему неможливо вирішити без податкової реформи, яка передбачатиме зниження податків з одночасним розширенням податкової бази. Ми щорічно знижуватимемо оподаткування фонду оплати праці, і через п’ять років цей показник не перевищуватиме 20%. Податки будуть сплачувати усі, якщо вони будуть справедливими, а процедура їх сплати — простою і прозорою. Податкова міліція буде ліквідована, оскільки в цьому каральному органі немає потреби.
Влада лякає бізнесменів репресіями з боку Вашої команди...
Я обіцяю, що націоналізації і реприватизації не буде. Однак олігархи, які «прихватизували» державну власність за безцінь — заплатять за них повну ціну. Це дасть можливість спрямувати мільярди гривень на соціальні потреби.
Якою Ви бачите аграрну політику нового уряду?
Новій владі доведеться долати глибоку системну кризу, у яку завела країну безвідповідальна політика Кабміну Януковича. Насамперед уряд народної довіри гарантуватиме селянам справедливі ціни на продукцію. Далі настане час для системних реформ. Головний мій орієнтир на найближчі п’ять років — подвоєння продуктивності сільського господарства та підняття рівня доходів селян до середнього по країні.
Чиновників і посередників буде усунуто від розподілу державних фінансових ресурсів для інвестування села. Це дозволить суттєво здешевити кредити. Водночас буде проведено спрощення оподаткування дрібних і середніх господарств. Має бути збудована сучасна транспортна інфраструктура, завершено газифікацію, налагоджено телефонний зв’язок, відновлено роботу шкіл, клубів, фельдшерсько-акушерських пунктів у кожному селі. Крім того, я підтримую ідею мораторію на купівлю та продаж земель сільськогосподарського призначення. У нинішніх умовах 3—4 олігархи можуть скупити у збіднілих селян всю землю, що неминуче призведе до соціальної катастрофи. Тому депутати «Нашої України» домоглися продовження мораторію на землю до 2008 року.
За якими критеріями Ви будете формувати уряд народної довіри?
Представниками моєї команди будуть порядні люди, в яких б’ється гаряче серце, що любить Україну. Перший принцип, за яким ми будемо створювати новий уряд, — ти повинен бути професійним, для тебе національні, державні інтереси мають бути понад усе, ти зобов’язаний бути чесним. Це головні якості, і неважливо, чи ти соціаліст, ліберал, аграрій чи представник «Нашої України». Я не допущу наближеності до Президента одних бізнесових груп чи їхніх інтересів і віддалення інших.


Ми запропонуємо чесним професіоналам відповідальні посади у державній службі


Очевидно, нова кадрова політика передбачає проведення реформи державної служби?
Справді, в Україні назріла реформа державної служби, яку обов’язково буде проведено. Дозвільні і контролюючі функції державного апарату буде скорочено, будуть ліквідовані непотрібні бюрократичні структури. Зарплату державним службовцям буде суттєво підвищено, вони отримають гідні соціальні гарантії, їх кар’єрне зростання буде залежати від їх професіоналізму, а не від «доброї волі» керівників.
Я розумію, наскільки важко підготувати чесного професійного держслужбовця. Ці люди — золотий фонд будь-якої держави. Тому ми запропонуємо чесним професіоналам, які працюють на благо країни, відповідальні посади у виконавчій владі. Керівники виконавчої влади на місцях будуть призначатися з кадрового складу свого регіону. Одночасно буде підвищено і відповідальність чиновників. Серед перших указів, які я підпишу після обрання президентом, буде указ про боротьбу з корупцією. Чиновники будуть зобов’язані декларувати не лише свої доходи, але й витрати. Ми припинимо порочну практику «підношень». Усі подарунки вартістю понад 100 гривень будуть декларуватися і передаватися державі.
Тобто слід розуміти, що у Вашому уряді не буде діячів, подібних міністру внутрішніх справ Білоконю, який обіцяв пити три дні після перемоги Януковича...
Безумовно, ми не подаруємо Білоконю такого «щастя». Сьогодні такі посадовці, як він, забезпечують безпеку чиновників, а не громадян. Нова влада ніколи не втягуватиме правоохоронців у політичні баталії. Буде збільшено кількість правоохоронців, які безпосередньо виконують функції з охорони громадського порядку та боротьби із злочинністю. Силовикам буде істотно підвищено заробітну плату, рівень правових, матеріальних і соціальних гарантій. Ми спрямуємо зусилля держави на створення боєздатної, професійної армії, гарантоване забезпечення житлом офіцерів і прапорщиків, безкоштовне перенавчання цивільних та працевлаштування всіх, хто звільняється. Термін строкової служби буде скорочено до одного року, а для студентів вищих навчальних закладів — до 9 місяців. Це буде зроблено вже з весняного призову 2005 року. А з 2010 року армія перейде на професійну контрактну основу.
Знаю, Ви виступаєте за надання російській мові статусу офіційної. Якою є Ваша позиція з цього питання?
Я сам народився на Сході, на Сумщині, за 40 кілометрів від російського кордону. В демократичній державі мають існувати всі умови для розвитку різних культурних традицій. Немає жодного сумніву в тому, що люди повинні мати можливість дивитися російські п’єси, читати російські газети, слухати російську музику і спілкуватися російською мовою. Перед першим туром я завізував проект президентського указу, який гарантує громадянам ці права, зобов’язує чиновників спілкуватися російською мовою з російськомовними громадянами. У тих регіонах, де компактно проживає російськомовне населення, державна служба повинна використовувати цю мову як офіційну у діловодстві. Кожний чиновник має знати російську, відповідати нею на звернення громадян, проводити ділове листування.
Попри це, команда Вашого опонента звинувачувала Вас в утисках російської мови і спекулювала на наданні статусу державної російській мові...
В Україні кандидати у Президенти, особливо від влади, вже десять років обіцяють російській мові статус державної, спекулюючи на почуттях людей. Зараз це гасло взяв на озброєння Янукович. Мене дивує, що він, донедавна прем’єр, дає подібні обіцянки. Глава уряду має всі можливості не обіцяти, а діяти. Якщо Віктор Федорович вважає це питання актуальним, потрібно було розглянути його на засіданні уряду, передати в парламент, внести ініціативу про референдум. А коли керівник Кабінету Міністрів після двох років бездіяльності роздає обіцянки — це вірна ознака демагогії.
Якими будуть Ваші зовнішньополітичні пріоритети?
Нинішня влада не має осмисленої і послідовної зовнішньої політики. Це призводить до того, що ми втрачаємо друзів і на Сході, і на Заході. Зовнішня політика України не повинна будуватися за принципом — «або дружити зі Сходом, або дружити із Заходом». Ми будемо всюди реалізовувати наші, українські, національні інтереси. Моїми першочерговими заходами як Президента України будуть виведення українських військ з Іраку, спрощення процедури перетину кордону з Росією і Білоруссю, переговори про створення зони вільної торгівлі з Росією та розширення доступу України на ринки ЄС.
Якими Ви бачите головні підсумки помаранчевої революції?
В Україні сформувалися українська політична нація і громадянське суспільство. Люди побачили, що коли вони разом, влада проти них безсила. Люди відчули здатність захистити свій вибір, свою позицію, честь і гідність. 26 грудня біля кожної з 33 тисяч виборчих дільниць утвориться свій майдан Незалежності, мета якого — захистити вибір громадян. Я впевнений, що помаранчева революція завершиться всенародною інавгурацією Президента на майдані Незалежності у Києві. Цій владі вже не вдасться вдатися до фальсифікацій. Адже час Кучми і Януковича минув.