16 грудня 2004 року Віктор Янукович, кандидат у Президенти України, звернувся до українських політиків, лідерів зарубіжних країн та міжнародної громадськості. Він звернув увагу на серйозність ситуації, необхідність не допустити розколу країни і запропонував п’ять принципів єдності і злагоди для України.


1. Збереження унітарної держави.
2. Економічний федералізм — широка автономія регіонів.
3. Провідна роль Верховної Ради України в регіональній реформі.
4. Обов’язковий контроль за реформою з боку Конституційного Суду.
5. Невтручання зовнішніх сил в українську політику.

 ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ ДЛЯ УКРАЇНИ І УКРАЇНЦІВ?


Це означає зміцнення незалежності і позаблокового статусу України.
Водночас створюються умови для інтенсивнішої економічної взаємодії з усіма сусідами — з Європейським союзом і Росією, а також іншими країнами СНД і Чорноморської економічної спільноти.
У найближчій перспективі це означатиме участь західних регіонів України в загальноєвропейському економічному просторі, східних регіонів — в Єдиному економічному просторі з Росією, Білоруссю і Казахстаном. Південні регіони представлятимуть Україну в середземноморському регіоні.
Це передбачає право регіонів вводити чітко визначені законами України захисні заходи. Перевага від зовнішньоекономічної співпраці для одних регіонів не повинна обертатися економічною катастрофою для інших.
Східні регіони переважно експортують товари на Захід, а західні регіони є полем для російських інвестицій і Росія — ринок для їхніх товарів. Це створює ще один важливий вектор, ще один економічний обруч, який скріплює єдність України.
Південні регіони, і особливо Одеса, є природними воротами в Середземномор’я не тільки для України, але й для наших партнерів на Сході і на Заході.
Народ Криму повинен мати право вирішувати сам — зберігати політичну автономію чи обміняти її на широку економічну автономію на рівних з іншими регіонами, при збереженні гарантій національно-культурної автономії для всіх народів.
Зрештою, Київ повинен, не приєднуючись ані до східної, ані до західної, ані до південної економічної зони, зміцнити свою роль як політичної, фінансової та культурної столиці.
У випадку реалізації цих пропозицій політичне значення нашої столиці, очевидно, вийде за межі України. Київ мусить розвиватися як центр міжнародної співпраці, стати східноєвропейським Брюсселем.
Україна повинна бути разом із Росією, щоб її західні регіони на рівних співпрацювали з Європою.
Україна повинна бути разом з Європою, щоб її східні регіони на рівних конкурували з Росією.
Україна повинна бути економічно відкритою для всього світу через південні регіони, щоб максимально реалізувати переваги свого геополітичного становища.
Лише в такому разі Україна може стати світовою державою, сильною і процвітаючою.
Тільки як світова держава Україна може зберегти не тільки промисловість і сільське господарство, а й надійні армію та флот, передову науку, вищу освіту, свою унікальну культуру.
Тільки так ми забезпечимо свободу і поле діяльності для українських підприємців, робочі місця в промисловості, високий попит на освічені кадри.
Тільки так ми збережемо традиційне сільське господарство, забезпечимо йому паритет цін і ринки збуту, ліквідуємо безробіття на селі за рахунок малого підприємництва.
Тільки так ми забезпечимо гідну старість нашим ветеранам і прекрасне майбутнє для нашої молоді!
За Україну!
За Януковича!