Сьогодні парламент розгляне проект закону про Державний бюджет України на 2005 рік у повторному першому читанні. Таке рішення прийняла погоджувальна рада голів парламентських комітетів та лідерів депутатських фракцій і груп. Бюджетним комітетом Верховної Ради підготовлено два проекти постанови: прийняти основний фінансовий документ держави у другому читанні або відразу в другому читанні та в цілому. Основна проблема закону про Держбюджет-2005 — забезпечення належного рівня виплат пенсій та інших соціальних платежів.
Напередодні розгляду проекту головного фінансового документа у Верховній Раді відбулося спільне засідання керівництва парламенту, профільних комітетів ВР, лідерів депутатських фракцій і груп за участю керівництва Пенсійного фонду та економічного блоку уряду, на якому було обговорено соціальну спрямованість бюджету.
Бюджетний комітет ВР, за словами його голови Петра Порошенка, працював над проектом основного фінансового документа всі вихідні й вирішив скоротити близько двох десятків статей видатків, спрямувавши ці кошти на виплату пенсій та інших соціальних платежів.
Верховна Рада робитиме все можливе, щоб схвалити його цього тижня. Залежно від розгляду бюджету парламент визначиться, чи доцільно працювати в пленарному режимі в останній тиждень року.
Загалом до розкладу засідань парламенту на 21—24 грудня включено 55 питань, які охоплюють більш як 70 законопроектів. Із них — 20 внесено урядом як невідкладні, а три — Президент просить розглянути у першочерговому порядку. Голова Верховної Ради Володимир Литвин закликав керівників комітетів не переносити на наступний рік розгляд уже підготовлених законопроектів, надто питання ратифікації та закони, що повернулися до парламенту з пропозиціями Президента і підготовлені до другого читання. Особливе занепокоєння, за словами В. Литвина, викликає підготовка проектів кодексів.
На засіданні погоджувальної ради депутати також заслухали інформацію Генерального прокурора України Святослава Піскуна про подальший розвиток співпраці між Верховною Радою та Генпрокуратурою.