Про необхідність посилення соціального захисту громадян у Законі «Про Державний бюджет України на 2005 рік»

Бурхливі політичні події цього року, рішуча незгода народу України з політичним і соціально-економічним курсом, який здійснює олігархічна влада, викликали справедливі очікування в громадян на поліпшення свого життя і добробуту.
Розв’язання багатьох назрілих проблем пенсіонерів, багатодітних, військових, чорнобильців, інвалідів, працівників освіти і науки, культури і охорони здоров’я залежить від головного закону року — Державного бюджету. Соціалісти вимагають, найперше, зробити все можливе, щоб не знизити рівень життя людей, законодавчо закріпити розмір мінімальної пенсії на рівні 284 грн., здійснити диференціацію розміру пенсій залежно від стажу та заробітної плати, як того вимагає закон.
Фракція Соціалістичної партії України переконана, що у разі наведення ладу в економіці, паливно-енергетичному секторі, природних монополіях, на митницях, кордонах України розмір мінімальних пенсій і зарплат повинні бути не нижчими 400 грн. на місяць. Соціалісти наполягають на скасуванні податкових пільг, які діють в так званих вільних економічних зонах, недопущення зростання цін на енергоносії та комунальні послуги населенню.
Фракція Соціалістичної партії України вимагає від уряду, Верховної Ради України особливої уваги до реалізації закону, який підвищує соціальний захист дітей війни, як того хочуть мільйони громадян.
Ми послідовно вимагаємо від уряду в проекті бюджету скоротити видатки на силові структури, особливо МВС. Водночас передбачити підтримку інноваційного розвитку країни, повернення боргів за минулі роки освітянам, науковцям, сільській інтелігенції, підтримку молоді і студентства.
Соціалісти вимагають звернути особливу увагу на підтримку агропромислового комплексу, вітчизняного машинобудування, електроніки, енергетики, видавничої справи, зокрема книговидання і літературних журналів, діяльності національних творчих спілок, Національної та галузевих державних академій наук.
Ми вважаємо за необхідне прийняття бюджету ще в цьому році, до того ж забезпечити перерозподіл через бюджет не менш як 40 відсотків внутрішнього валового продукту, при цьому спрямувати на місцеві бюджети хоч половину всіх коштів.
Ми закликаємо депутатів всіх рівнів до принципового розгляду рішень про бюджет на 2005 рік, маючи на увазі пріоритет людини, її благополуччя і соціальний захист. Годі в Україні мати два бюджети — один державний, інший — тіньовий, олігархічний. Тільки чиста і прозора політика може допомогти країні вийти із кризи.
Олександр МОРОЗ, керівник фракції.