Кандидат у Президенти Віктор Янукович заявляє, що ніколи не ставив під сумнів європейський вибір України. Про це йдеться у заяві для зарубіжних засобів масової інформації. За його словами, суперечка лише в тому, на яких засадах і на яких умовах Україна увійде до великої Європи.
Нам пропонують стати в довгу чергу на вступ до Євросоюзу без жодних гарантій, а «до цього задовольнятися таким самим статусом, як країни Північної Африки». «Вважаю, що Україна, попри всі труднощі перехідного періоду, за своїм потенціалом і геополітичною роллю є світовою державою і цей статус повинен поважатися всіма — і Росією, і Європою, і Америкою», — наголосив В. Янукович. Він зазначив також, що український народ ніколи не втратить гідності й не погодиться на долю дешевої робочої сили і другорядного ринку збуту для східноєвропейських держав.
За словами кандидата, ситуація, що виникла після 
3 грудня, — не протистояння опозиції і влади, а криза, в якій визначається майбутнє України. «Є реальна загроза того, що після 26 грудня Україна може опинитися на краю повномасштабної кризи», — додав він.

Тому В. Янукович звернувся до світової спільноти та політичних лідерів країн із порадою припинити розколювати українську політичну еліту. І висловив застереження до «гарячих голів», які вважають розкол України на дві частини можливим: «Насправді таких частин може бути набагато більше. І за принципом доміно це викличе цілковите перекроювання карти як Європи, так і Росії». Саме тому, упевнений В. Янукович, врятувати ситуацію зможе політичний діалог та дотримання балансу політичних сил усередині країни без втручання зовнішніх сил.