Ранкове й денне засідання 16 грудня
Згідно з поданням Президента України парламент ухвалив постанови про звільнення Сергія Тігіпка з посади Голови Національного банку та про призначення главою НБУ Володимира Стельмаха (на знімку праворуч). За звільнення С. Тігіпка проголосували 413 народних депутатів, за призначення Володимира Стельмаха — 428. Під час розгляду цього питання парламентарії висловлювали стурбованість ситуацією на фінансовому ринку держави і вимагали звіту С. Тігіпка про стан банківської системи. Голова Верховної Ради Володимир Литвин нагадав, що за Регламентом розгляд питання про звільнення глави НБУ не передбачає його звіту. 
Доповідач — голова Комітету ВР з питань фінансів і банківської діяльності Сергій Буряк запевнив, що ситуація на фінансовому ринку України не критична. За його словами, можна говорити не про кризу, а про ажіотаж, зумовлений психологічними чинниками. Новопризначений голова НБУ Володимир Стельмах пообіцяв, що за короткий час психологічну напруженість знімуть, і жодних збоїв на фінансовому ринку не буде. Для стабілізації ситуації вживуть запобіжних заходів. В. Стельмах заявив, що головне завдання НБУ — забезпечити стабільність національної валюти, яка не повинна залежати від політичних потрясінь.
Затверджено календарний план проведення сьомої сесії Верховної Ради України четвертого скликання («за» — 376). Згідно з ним наступна сесія парламенту розпочнеться 1 лютого 2005 року, а завершить роботу 15 липня. Передбачається, що на VІІ сесії 12 тижнів буде відведено на пленарні засідання, сім тижнів депутати працюватимуть у комітетах і фракціях, п’ять тижнів — у виборчих округах.
Ухвалені в цілому зміни до Закону «Про охорону культурної спадщини», внесені Кабінетом Міністрів, зокрема, передбачають змінити класифікацію об’єктів культурної спадщини, деталізувавши їх ознаки, та змінити структуру спеціально уповноважених органів охорони культурної спадщини. Згідно зі схваленими змінами до статті 13 Закону «Про поховання та похоронну справу» розмір допомоги на поховання та порядок її надання встановлюватиме Кабінет Міністрів України, якщо інше не передбачено законом.
Після перерви парламент ухвалив постанову про безстрокове обрання суддів і подолав вето Президента на два закони — щодо державної підтримки суднобудівної промисловості України та щодо надання земельних ділянок працівникам культури, освіти та охорони здоров’я, що проживають на селі. Перший закон встановлює до 1 січня 2012 року пільговий режим оподаткування суднобудівної галузі, зокрема, через механізм здешевлення кредитів за рахунок часткової компенсації відсоткової ставки за кредитами комерційних банків, пільги щодо сплати ввізного мита та земельного податку. Другий закон — надає право сільським учителям, медикам та працівникам культури на безоплатне одержання у власність земельної ділянки. Повторно розглянувши із пропозиціями Президента України, Верховна Рада схвалила у новій редакції із урахуванням зауважень глави держави зміни до деяких законів з питань соціального захисту військовослужбовців, про соціальний захист жертв нацистських переслідувань, а закон про внесення змін до Кримінального кодексу щодо встановлення кримінальної відповідальності за незаконне фінансування судових органів скасовано. Парламент також схвалив у цілому зміни до деяких законодавчих актів щодо відповідальності за порушення правил виготовлення, придбання, збуту, обліку, зберігання печаток, штампів та піротехнічних засобів, зміни до закону про правовий режим майна у Збройних силах України щодо відчуження майна, зміни до закону про формування державного оборонного замовлення, зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо відповідальності водіїв маршрутних таксомоторів та щодо відповідальності за порушення правил тримання тварин, зміни до Кримінального кодексу щодо відповідальності за порушення банківської таємниці та інші.