Державний бюджет на 2005 рік Верховна Рада розглядатиме у вівторок, 21 грудня. Таке рішення було прийнято на погоджувальній раді керівників фракцій та груп парламенту, Комітету Верховної Ради з питань бюджету й економічного блоку Кабінету Міністрів. Парламентарії розкритикували проект головного фінансового документа країни. Переважну більшість пропозицій — а їх було подано близько трьох тисяч — урядовці не врахували, та й самі бюджетні розрахунки, як неодноразово наголошували народні обранці, були некоректні.
Однак, за словами Голови Верховної Ради Володимира Литвина, основним учасникам виборчого процесу приймати бюджет політично невигідно; прийняття бюджету, в якому має бути «розумний дефіцит», потрібне лише народу і Верховній Раді, яка в разі відсутності основного фінансового документа до Нового року «виявиться крайньою». Володимир Литвин також зазначив, що бюджет на 2005 рік — «найбільший за історію незалежної України», але «навряд чи його можна назвати найкращим». Він не відповідає завданням, «які має виконувати держава, і реальним можливостям економіки». Зокрема, в ньому немає точного обсягу пільг, не вирішено проблему справедливого перерозподілу податкового навантаження між регіонами тощо.
До того ж Голова ВР засумнівався в соціальному спрямуванні кошторису. Про це, зокрема, свідчать витрати на утримання мисливських угідь, які у 2,6 разу перевищують витрати на запобігання дитячій безпритульності.
А голова бюджетного комітету Петро Порошенко зазначив, що в умовах економічного зростання недоцільно приймати бюджет з дефіцитом у 11 мільярдів (або 2,8 відсотка від ВВП). На його переконання, максимально прийнятний рівень не має перевищувати один відсоток.
На погоджувальній раді йшлося про необхідність прийняття бюджету, однак після того, як Кабінет Міністрів врахує раціональні пропозиції і всі парламентарії ознайомляться з проектом.